U bečkom pozorištu Odeon premijera predstave UJEDINJENA TVRĐAVA EVROPA reditelja Danila Jovanovića

Release Date
31/08/2022
tekst
FBL

U bečkom pozorištu Odeon 11, 12. i 13. septembra 2022. s početkom u 19:30 bit će prikazana predstava fizičkog teatra Ujedinjena tvrđava Evropa. Režiju, koncept i scenario radio je Danilo Jovanović.

art by Vanja Lazić

 

Ovo nije zemlja trećeg svijeta. Ovo je Evropa.

Dobrodošle_i u Ujedinjenu Tvrđavu Evropu: ekskluzivnu skupinu za prosperitetne ljude srednje klase koji očito nisu izbjeglice. Ovo nije mjesto na kome se dešava rat (ili na kome se nadate da će se on desiti).

Ali, šta se zbiva kada se rat ipak desi?

Predstava donosi lične priče, iskustva i sjećanja sedam performerki/a koje/i dolaze iz pet zemalja i četiri kontinenta. Željeli smo ovaj put te priče ispričati na jedan drugačiji način – groteskni, ironičan i apsurdan, te se poigrati sa time šta je priča i narativ. Mi se ne bavimo glumom, već na scenu donosimo mješavinu pokreta i pripovijedanja iz lične perspektive. Sve/i performerke/i imaju neku vrstu migrantskog iskustva i to je bila polazna točka za građenje narativa, kao i tretman koji smo sve/i manje lili više iskusile/i od sistema evropske migracione politike. Za mene je ideja kako se jedna priča može ispričati na tisuću načina bila inspiracija u stvaranju ove predstave, kaže reditelj Danilo Jovanović.

U izvođenju i kreaciji sadržaja učestvuju Iva Marković, Jasmin Behnawa, Lamisse Hamouda, Morteza Mohammadi, Noël Iglessias, Rada Živadinović i Shahrzad Nazarpour.

U ovom dinamičnom šou, razbit ćemo iluzije o civiliziranosti kroz razotkrivanje selektivne dehumanizacije ljudi koji bježe od rata. Dok sjećanja Evrope bivaju korigirana, mi smo tu da se sjetimo onih koje želite da zaboravite. Tvrđava je u krizi; mislili ste da su zidovi tu da spriječe ljude da uđu, ali šta ako ste vi ti koji bi da izađu? Ovo je Ujedinjena Tvrđava Evropa i oh, ne – u problemu smo, istaknula je performerka Lamisse Hamouda.

Dizajn svjetla i zvuka predstave, te scenski dizajn i dizajn objekata potpisuje Yasemin Duru, dizajn kostima Maurício Ianês. Muziku su radili Belma Zvizdić i Nedim Zlatar, a tehničku podršku – zvuk Mursal Heydari. Za šminku je zadužen Jovan Glušica, fotografiju Luiz Lima, vizualni identitet Vanja Lazić, oblikovanje glasova Jana Dolečki, a izvršnu produkciju Iva Marković.

Ujedinjena tvrđava Evropa rađena je u koprodukciji Kompanije fizičkog teatra Side Effect i pozorišta Odeon.

Side Effect je kompanija fizičkog teatra sa sjedštem u Beču. Osnovana je krajem 2019. godine, od strane dvoje entuzijasta iz bivše Jugoslavije i sa idejom da stvori prostor da se na scenu donesu neke druge priče, izvan dominantnih kulturnih narativa u Austriji. Do sada su producirane četiri predstave Woher kommst du? (Odakle dolaziš?), Stories about hugs (Priče o zagrljajima), How long are you planning to stay? (Koliko planiraš da ostaneš?) i United Fortress of Europe (Ujedinjena tvrđava Evropa).

Predstava će biti igrana na engleskom i njemačkom jeziku. U ponedjeljak, 12. septembra 2022. poslije izvođenja bit će upriličen i razgovor sa umjetnicamaIima. Moderatorka je Zoe Gudović.

Predstava je podržana od strane austrijskog ministarstva kulture i odjela za kulturu grada Beča.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Talijanski umjetnik Alberto Ruce gostuje u Mostaru