Goldie slučajno otkrio identitet Banksyja

Jedna od najvećih umjetničkih misterija modernih vremena jest identitet Banksyja – grafitera čija umjetnička djela krase ulice širom svijeta, a nitko ne zna o kome se tačno radi. Prošle godine u septembru škotski novinar Craig Williams izjavio je da se iza ime Banksy krije Robert Del Naja aka 3D, član bristolskog trip-hop dua Massive Attack. Nažalost, novinar nije imao nikakve čvrste dokaze kojima bi tvrdnju potkrijepio.

 

foto_rocknycliveandrecorded.com
foto_rocknycliveandrecorded.com

 

Njegova teza o identitetu uličnog umjetnika (čiji su se prvi radovi pojavili devedesetih, prigodno, u Bristolu iz kojeg je Robert) temeljena je na preklapanjima datuma nastupa Massive Attacka s pojavom Banksyjevih murala na istim lokacijama. Iako zvuči vrlo nategnuto, podudarnost je iznenađujuće velika, a pridoda li se tome činjenica da je Del Naja – osim što se bavi muzikom – i cijenjeni grafiter. Tu tezu je potvrdio i poznati DnB DJ-u Goldie u intervju koji je dao Scroobiusu Pipu u njegovom sedmičnom Distraction Pieces podcastu. Tokom intervjua DJ je govorio kako umjetnička industrija zarađuje na Banskyju.

 

Dajte mi ‘bubble’ slovo, stavite ga na majicu i napišite Banksy i možete je prodati… Nije da ne poštujem Roberta, mislim da je sjajan umjetnik i mislim da je preokrenuo svijet umjetnosti, izjavio je Goldie u intervjuu.

 

Vjeruje se kako je to potvrda da je Banksy zapravo Robert Del Naja, koji je Goldiejev jako dobar prijatelj i obojica su se bavila grafiterskom umjetnošću, u istim krugovima tokom 80-ih, piše Independent.

 

Del Naja je sve negirao. Iako bi bilo prilično cool da se zaista i radi o Del Naji, što bi ga, u kombinaciji s muzikom, učinilo jednim od najvećih umjetnika svog vremena.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Neobjavljeni materijal Kurta Cobaina ugledao svjetlo dana