Goldie slučajno otkrio identitet Banksyja

Jedna od najvećih umjetničkih misterija modernih vremena jest identitet Banksyja – grafitera čija umjetnička djela krase ulice širom svijeta, a nitko ne zna o kome se tačno radi. Prošle godine u septembru škotski novinar Craig Williams izjavio je da se iza ime Banksy krije Robert Del Naja aka 3D, član bristolskog trip-hop dua Massive Attack. Nažalost, novinar nije imao nikakve čvrste dokaze kojima bi tvrdnju potkrijepio.

 

foto_rocknycliveandrecorded.com
foto_rocknycliveandrecorded.com

 

Njegova teza o identitetu uličnog umjetnika (čiji su se prvi radovi pojavili devedesetih, prigodno, u Bristolu iz kojeg je Robert) temeljena je na preklapanjima datuma nastupa Massive Attacka s pojavom Banksyjevih murala na istim lokacijama. Iako zvuči vrlo nategnuto, podudarnost je iznenađujuće velika, a pridoda li se tome činjenica da je Del Naja – osim što se bavi muzikom – i cijenjeni grafiter. Tu tezu je potvrdio i poznati DnB DJ-u Goldie u intervju koji je dao Scroobiusu Pipu u njegovom sedmičnom Distraction Pieces podcastu. Tokom intervjua DJ je govorio kako umjetnička industrija zarađuje na Banskyju.

 

Dajte mi ‘bubble’ slovo, stavite ga na majicu i napišite Banksy i možete je prodati… Nije da ne poštujem Roberta, mislim da je sjajan umjetnik i mislim da je preokrenuo svijet umjetnosti, izjavio je Goldie u intervjuu.

 

Vjeruje se kako je to potvrda da je Banksy zapravo Robert Del Naja, koji je Goldiejev jako dobar prijatelj i obojica su se bavila grafiterskom umjetnošću, u istim krugovima tokom 80-ih, piše Independent.

 

Del Naja je sve negirao. Iako bi bilo prilično cool da se zaista i radi o Del Naji, što bi ga, u kombinaciji s muzikom, učinilo jednim od najvećih umjetnika svog vremena.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
HOMETOWN: Artez naslikao mural posvećen Beogradu, svom rodnom gradu