CHICAGO by Goran Jović

Release Date
08/01/2019
fotografije i tekst
Goran Jović

Savršenost je iluzija, razmišljanje desetogodišnjaka koje na najbolji način opisuje Vjetroviti Grad. Gotovo da izgubite ravnotežu kad pogledate prema vrhovima nebodera koji su dio orkestra gdje su promet i važno odjeveni ljudi savršeno posloženi. Noćni sati su posebni, osim nevjerojatne hladnoće koju nosi vjetar s jezera, organizirane ulice pod blještavilom rasvjete ostavljaju dojam da je sve onako kako treba biti…sigurno, ili bolje rečeno, savršeno.

Kao sa svim stvarima i svakom pričom, postoji ono što se krije ispod površine, druga strana koju često ne želimo vidjeti, a i nekako je mirisalo da će ta noć dati zanimljivo lice.

black_einstein_2

Upoznajte Frankyja, crnog Einsteina, sa ugla State & Hubbarda. Nasmijan i pristojan podijeliti će s vama svoje priče s ulice. Prolaznici ga vole kako kaže, pomažu mu, zanimljiv im je zbog izgleda i često misle da nosi periku, a kad se uvjere da je kosa njegova izgovore: Don King. Ne sviđa mu se to: Ja sam Striker, crni Einstein!, kaže!

Franky je još od 13 godine u kolicima, otkako ga je otac doveo iz Mississippija u nadi da će ga tu netko vratiti na noge. To se nije dogodilo, otac je dvije godine nakon dolaska umro, a za ostatak obitelji nikad više nije čuo. Od tada vozi svoja kolica ulicama Chicaga, simpatičan i zanimljiv kakav je, dobije nešto novca od prolaznika za ručak, ponekad i ne.

black_einstein_3

Vrijeme je odmicalo prema jutarnjim satima, vjetar je postajao sve jači i ledeniji, a nasmijano lice je nestalo kad je Franky počeo pričati svoju priču. Prihvatilišta izbjegava jer mu jači i sposobniji kradu hranu, teško je tu naći prijatelja. Njegov najveći neprijatelj nije glad…zima je, pa je utočište pronašao u zabačenoj Ulici Golubova gdje ispušne pare griju njegov ‘’dom’’. Tu uspije odspavati, ponekad i sanjati svoje snove…

ponekad ponovo hoda uz topli povjetarac Mississippija…

black_einstein_4 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.