Glasine o ponovnoj saradnji između adidasa i Kanyea Westa kruže internetom

Release Date
23/02/2023
fotografija
adidas

U jednom trenutku, Kanye West je bio na vrhu svijeta. Prodao je milione ploča, stvorio vlastitu izdavačku kuću, pokrenuo profitabilan nezavisni brend i uspostavio zvanična partnerstva s nekoliko najpoznatijih svjetskih modnih kuća: Adidas, Balenciaga i Gap. Ali onda su stvari izmakle kontroli. Nakon kontraverznih antisemitističkih izjava adidas, Balenciaga i Vogue su prekinuli saradnju sa Westom.

Najveći finansijski udarac došao je od adidasa, proizvođača modne marke Yeezy, koja mu je prema Forbesu donosila zaradu od oko 4 do 5 milijardi dolara godišnje i činila većinu njegovog neto bogatstva. U 2020. partnerstvo je adidasu donijelo gotovo 1,7 milijardi dolara prihoda, prema Bloombergu, a trebalo je isteći 2026.

Spomenuta modna saradnja koja je, čini se, odmah uklonjena s adidasove web stranice, obuhvatala je sportsku odjeću, jakne i tenisice. Međutim, Yeezy Boost tenisice bile su te koje su izazvale redove, a prodavale su se po visokoj cijeni kako za nove tako i za korištene.

Manje od dvije sedmice nakon što je otkriveno da bi njemačka kompanija za sportsku odjeću mogla izgubiti do milijardu dolara prihoda kao rezultat podjele, pojavile su se glasine koje kažu da bi ponovna saradnja mogla da se desi uskoro.

A zašto bi adidas vratio Kanyea Westa nazad?

Odgovor je vrlo jednostavan – novac.

– Ako kompanija neopozivo odluči da ne prenamjeni bilo koji od postojećih Yeezy proizvoda u budućnosti, to bi rezultiralo otpisom postojeće Yeezy zalihe i smanjilo bi operativni profit kompanije za dodatnih 500 miliona eura ove godine. Osim toga, adidas očekuje jednokratne troškove do 200 miliona eura u 2023, navodi se u adidasovom Outlooku za 2023., koji je objavljen 9. februara.

Izvršni direktor Bjørn Gulden, koji je preuzeo dužnost ubrzo nakon što je ugovor sa Westom prekinut, nudi iskrenu procjenu godine koja je pred njima.

Brojke govore same za sebe. Trenutno ne radimo onako kako bismo trebali, kaže on. Godina 2023. će biti godina tranzicije da se postavi osnova da ponovo budemo rastuća i profitabilna kompanija… Moramo ponovo da sastavimo dijelove, ali sam uvjeren da ćemo vremenom učiniti da adidas ponovo zablista. Ali treba nam neko vrijeme.

 

Da li će adidas vratiti Westa?

S obzirom na situaciju, adidas se možda zapravo sprema da vrati Westa. Nedavno su se na internetu pojavile glasine da su restrukturirali posao koji je Westa uopšte i doveo u adidas. Glasine su pokrenute unutar Secret Sauce zajednice. Oni tek trebaju potvrditi svoju tvrdnju, ali glasine su krenule u krug.

Bio bih iznenađen da se to dogodi, izjavio je voditelj Complex Sneakers Podcasta, Brendan Dunne. Mislim da bi ih to oslabilo brend, prvo se riješite nekoga, pa ga kasnije ipak vratite i kažete: ‘Hej, shvatili smo da ćemo izgubiti milijardu dolara ako ne prodamo ovaj proizvod. Hajde da ponovo sarađujemo.

Ukoliko ne obnove saradnju ova godina će za adidas biti neprofitabilna, a 2024. bi u tom slučaju bila godina povratka, što bi još više proširilo jaz između Nikea i adidasa.

Da li će se glasine obistiniti, ne znamo. Možda adidasov tim samo pokušava procijeniti kako bi javnost reagovala ako bi vratili Westa. Sigurno će biti dosta negativnih reakcija, ali to možda neće spriječiti adidas da pokuša nadoknaditi barem dio novca koji bi inače izgubili na neprodatu Yeezy robu. Na kraju krajeva, pitanje je koji je izbor jeftiniji.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.