GRAND-PRIX 58. MESS-a za predstavu SYLPHIDARIUM-MARIA TAGLIONI NA TERENU

Večeras je u Klubu 1, žiri u sastavu dramaturg, pozorišni kritičar i umjetnički kurator iz Poljske, Tomasz Kirenczuk, dramaturg, prevoditelj i scenarista iz Slovačke, Peter Kovač i rediteljica, Lajla Kaikčija, objavio laureate i laureatkinje 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

 

– Grand Prix – Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini  – Sylphidarium-Maria Taglioni na terenu, Collettivo Cinetico, Italija

– Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu Alessandro Serra za predstavu Macbettu, Compagnia Teatropersona

– Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje, Enkidu Khaled za ulogu u predstavi Bagdad

– Nagradu Rejhan Demirdžić za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu Adrijan Pezdirc za igru u predstavi Ono što nedostaje

 

VH-Zatvaranje-MESS (13)

 

Specijalne nagrade žirija dobili su autorski tim te glumci i glumice predstave Welcome reditelja Nermina Hamzagića te glumački ansambl predstave Cezary odlazi u rat poljskog reditelja Cezary Tomaszewski.

 

Direkcija Festivala MESS dodijelila je dvije nagrade. Nagradu Marko Kovačević za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije Asja Krsmanović za kritičke prikaze sa Festivala MESS 2018.

 

VH-Zatvaranje-MESS (7)

 

O nagradi za najbolju predstavu malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava Svirala sa prosječnom ocjenom 10,00. Nagradu publike za najbolju predstavu 58. Festivala MESS osvojila je predstava Welcome sa prosječnom ocjenom 9,62.

 

 

Osim nagrada žirija i direkcije festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS:

• Oslobođenje – Zlatna maska – Macbettu, Alessandro Serra, Compagnia Teatropersona

• Magazin “Dani” – Hrabri Novi Svijet – Leptir-vježba rođenja, Andraš Urban, Kraljevsko pozorište Zetski dom.

• Radio Sarajevo – Sound of MESS – Leptir-vježba rođenja, Andraš Urban, Kraljevsko pozorište Zetski dom. Prvi put, žiri radiosarajevo je imao i special mention, a to je predstava “Welcome“, Nermina Hamzagića.

 

 

Nagradu Luka Pavlovi“ tim teatarskih kritičara i kritičarki koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Edin Salčinović, Stela Mišković i Dino Pešut osvojila je predstava Macbettu, reditelja Alessandro Serra.

 

U proteklih osam festivalskih dana, publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 23 predstava iz 17 država i sa 4 kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.

 

foto_Velija Hasanbegović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Triangle-of-Sadness_Fredrik-Wenzel_©Plattform-Produktion
Zlatna palma festivala u Cannesu za film ‘Triangle of Sadness’, a specijalna nagrada za film ‘Tori i Lokita’