GRAND-PRIX 58. MESS-a za predstavu SYLPHIDARIUM-MARIA TAGLIONI NA TERENU

Večeras je u Klubu 1, žiri u sastavu dramaturg, pozorišni kritičar i umjetnički kurator iz Poljske, Tomasz Kirenczuk, dramaturg, prevoditelj i scenarista iz Slovačke, Peter Kovač i rediteljica, Lajla Kaikčija, objavio laureate i laureatkinje 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

 

– Grand Prix – Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini  – Sylphidarium-Maria Taglioni na terenu, Collettivo Cinetico, Italija

– Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu Alessandro Serra za predstavu Macbettu, Compagnia Teatropersona

– Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje, Enkidu Khaled za ulogu u predstavi Bagdad

– Nagradu Rejhan Demirdžić za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu Adrijan Pezdirc za igru u predstavi Ono što nedostaje

 

VH-Zatvaranje-MESS (13)

 

Specijalne nagrade žirija dobili su autorski tim te glumci i glumice predstave Welcome reditelja Nermina Hamzagića te glumački ansambl predstave Cezary odlazi u rat poljskog reditelja Cezary Tomaszewski.

 

Direkcija Festivala MESS dodijelila je dvije nagrade. Nagradu Marko Kovačević za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije Asja Krsmanović za kritičke prikaze sa Festivala MESS 2018.

 

VH-Zatvaranje-MESS (7)

 

O nagradi za najbolju predstavu malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava Svirala sa prosječnom ocjenom 10,00. Nagradu publike za najbolju predstavu 58. Festivala MESS osvojila je predstava Welcome sa prosječnom ocjenom 9,62.

 

 

Osim nagrada žirija i direkcije festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS:

• Oslobođenje – Zlatna maska – Macbettu, Alessandro Serra, Compagnia Teatropersona

• Magazin “Dani” – Hrabri Novi Svijet – Leptir-vježba rođenja, Andraš Urban, Kraljevsko pozorište Zetski dom.

• Radio Sarajevo – Sound of MESS – Leptir-vježba rođenja, Andraš Urban, Kraljevsko pozorište Zetski dom. Prvi put, žiri radiosarajevo je imao i special mention, a to je predstava “Welcome“, Nermina Hamzagića.

 

 

Nagradu Luka Pavlovi“ tim teatarskih kritičara i kritičarki koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Edin Salčinović, Stela Mišković i Dino Pešut osvojila je predstava Macbettu, reditelja Alessandro Serra.

 

U proteklih osam festivalskih dana, publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 23 predstava iz 17 država i sa 4 kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.

 

foto_Velija Hasanbegović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Film PRETTY WOMAN je trebao imati sasvim drugačiji kraj