Haris Burić: Kad sam na dasci zaboravim na sve probleme i uživam u trenutku

Datum objave
28/03/2014
razgovarala
Besima Svraka

Ove godine zbog nedostatka snijega ljubitelji zimskih sportova ostali su uskraćeni za uživanje na bh. planinama, međutim, Freestyle tim, Burn i BHTelecom su se potrudili da bar malo zadrže zimski duh, pa su organizirali Showboard Battle na Bjelašnici gdje su se okupili rekreativci i profesionalci snowboarda. U Knock-out sistemu od 32 para prvo mjesto izborio je mladi reprezentativac BiH Faris Biogradlić dok je drugo mjesto pripalo Harisu Buriću, a treće Farisu Durmi. O takmičenju i ljubavi prema snowboardu i snijegu razgovarali smo sa Harisom Burićem.

Haris-Buric

Kako je počela Vaša i showboard priča? Koliko dugo boradate?

– Moja priča je počela u Kanadi prije nekih 6-7 godina. Kako sam gurao skate ljeti, tražio sam neku zanimaciju zimi jer je trajala 5-6 mjeseci, skijanje nije bio fazon, pa mi onda nije bilo teško izabrati. Nakon prvog puta shvatio sam da je to to! Svaki put kada stanem na dasku imam isti osjećaj kao prvi put, zaboraviš na sve oko sebe na sve probleme i uzivaš u trenutku, koji nekad ne mozeš uopšte objasniti, jednostavno znaš da je to taj feeling.

Na zadnjem Showboard battleu koji se održao na Bjelašnici osvojili ste drugo mjesto, šta je nedostajalo za prvo mjesto?

– Prvo bi se zahvalio Freestyle klubu, Burnu i svima koji su pomogli na odličnoj organizaciji, tako da smo nakon katastrofalne sezone uspjeli održati super event! Pa, po meni nedostajali su neki trikovi za koje nisam imao osjećaj, ali sve u svemu zadovoljan sam, jer sam nakon loše sezone radio ono što sam htio. Nije bitno što sam osvojio drugo mjesto, bitan je bio samo taj posebni osjećaj koji imam dok sam na dasci.

Faris Biogradlić i Haris Burić
Faris Biogradlić i Haris Burić

Koliko ste na snijegu godišnje?

– Pokušam biti svaki dan gore, ali naravno nekad to ne možemo zbog drugih obaveza ili jednostavno tijelo ne može, 3-4 dana u sedmici sam na planinama.

S obzirom na to da ove godine nije bilo puno snijega gdje ste provodili vrijeme?

– Nije odavno ovakva loša sezona bila, ali šta je tu je… Na početku sezone sam bio u Švicarskoj, dva puta u Austriji i nekoliko dobrih dana na našoj ljepotici!

Najdraža staza?

– Možda zvuči čudno, ali najdraža mi je ona prva gdje sam naučio voziti, staza od 100 metara i samo sprave i skokovi, Springhill winter park.

Morate imati dobru opremu, a i uvijek ste u potrazi za dobrim stazama. Spominjete Švicarsku, Austriju… Koliko je to skup sport? 

– Da kažem da nije skupo, lagao bih, ali svaka uživancija ima svoju cijenu.. Dobra stvar je u tome kada jednom kupiš dobru opremu, imat ćeš je duži niz godina.

Haris_Buric-3

Snowboarding spada u ekstremne sportove, da li ste imali ozbiljnijih povreda?

– Zaboravis na povrede dok se ne dese, lomio sam ruke, zglobove, rebra, nos itd itd..

Snowboarding community u BiH? Možete li nam prokomentirati snowboarding scenu u našoj zemlji? 

– Ona postoji i lagano dolazi na svoje, sporo ali dolazi. Smatram da imamo ekipu koja baš želi da se sport razvija u BIH i trebamo biti zahvalni što postoje ljudi kao što su Ismar Biogradlić i Hasib Polimac, jer su pružili dosta toga nama da imamo gdje trenirati i uživati!

Koliko je cura u snowboardingu u BiH?

– Nije još IN, ali svake godine ima više i više cura na stazama, nije još toliko popularno kao što je šetanje gore dole po Ferhadiji, ali nadajmo se da će se i to uskoro promjeniti!

Haris-Buric-1

 

Ukoliko se želite baviti snowboardingom šta je prvi korak ako živite u BiH?

– Gledajući da smo okruženi olimpijskim planinama, imamo sve uslove, zanemarit ćemo ovu sezonu… Po meni, prvi korak je napokon probati i nakon toga ne odustati, svi misle da je teško i radije bi sjedili po kafama u smogu nego da uživaju na planini i da obraduju malo pluća!

Recite nam u jednoj rečenici zašto biste preporučili ljudima da probaju snowboarding?

– Najveći problem je ukopčat se prvi put i ustati, poslije toga ne želite više ikad prestati, jer nakon svakog spusta želja vam se veća stvara!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Završen peti Festival queer filma MERLINKA u Sarajevu