Njeno ime je Janis Joplin

Povodom 71. rođendana Janis Joplin (19. januar 1943.), fanovi sa svih strana svijeta prisjećaju se žene čija je muzika i danas popularna kao i ludih šezdesetih.

 

Rođena Teksašanka je, prema riječima svoje majke, i kao djevojčica zahtijevala više pažnje od druge djece. Tinejdžerske godine obilježilo je pjevanje u zboru i stalno zadirkivanje drugih zbog debljine, lošeg tena, naočala i činjenice da nije mrzila crnce, što je tada bilo normalno i poželjno.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=W410TTkduqM[/youtube]

 

 

Nakon upisa na fakultet, okružena ljudima sličnog senzibiliteta Janis postaje popularnija, studentske novine čak o njoj u jednom trenutku pišu:

 

Ona se ne boji biti drugačija. Hoda bosa kada joj se prohtije, nosi Levisice na nastavu, i ne razdvaja se od svoje usne harmonike u slučaju da u bilo kojem trenutku poželi zapjevati. Ime joj je Janis Joplin.

 

Osim kreativnog genija, Janis je bila poznata po kratkotrajnim biseksualnim vezama i uživanju droge, koje ju je na kraju koštalo života. Umrla je u hotelu u Hollywoodu od predoziranja heroinom, u nježnoj dobi od samo 27 godina. Njezina smrt je šokirala i rastužila svijet, a šesnaest dana prije nje, također u dobi od 27 godina, preminuo je i veliki Jimi Hendrix.

 

Janis je trag ostavila i u modi, iako joj to vjerojatno nikada nije bio cilj. Njezine ‘hipi’ košulje, suknje, šeširi i nizovi perlica i perja kroz godine su inspirirali niz kreatora, te i danas možemo vidjeti odjeću s nevidljivim stilskim potpisom ‘hipi’ ere i posebice nikad prežaljene Janis Joplin.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iJb7cBfrxbo[/youtube]

 

elle.hr

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Island gradi hram posvećen nordijskim bogovima