U Škotskoj doktori preporučuju odlazak u prirodu kao lijek

Početkom oktobra doktori u Shetlandu u Škotskoj ovlašteni su da propišu prirodu kao lijek svojim pacijentima i pacijenticama. Tako bi trebali pomoći pacijentima sa povišenim pritiskom, onima koji pate od anksioznosti, dijabetesa, stresa i bolesti srca, javlja BBC News.

 

Postoji čitav niz simpatičnih recepata za posjeti prirodi, u februaru možete napraviti windsock i uživati u brzini vjetra, u martu možete posuditi nečijeg psa i izvesti ga u šetnju, u aprilu dotaknite more i napravite hotel za insekte, u maju možete zaroniti lice u travu, u junu izaberite dvije različite biljke i dobro ih osmotrite, u augustu izvucite crva iz bašte bez kopanja ili zalijevanja zemlje… a sve po preporuci doktora.

 

Dokaze o blagodatima prirode na mentalno i tjelesno zdravlje su brojni. Ako provedete 90 minuta u šumi, smanjit će se aktivnosti u dijelu mozga koji se povezuje sa depresijom. Vrijeme provedeno u prirodi smanjuje tjeskobu, krvni pritisak, smanjuje agresuje, simptome ADHD-a, te poboljšava kontrolu boli i imunološki sistem.

 

foto_Dino Karadža

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Hrana koja će vas zagrijati u hladnom danu