U Škotskoj doktori preporučuju odlazak u prirodu kao lijek

Početkom oktobra doktori u Shetlandu u Škotskoj ovlašteni su da propišu prirodu kao lijek svojim pacijentima i pacijenticama. Tako bi trebali pomoći pacijentima sa povišenim pritiskom, onima koji pate od anksioznosti, dijabetesa, stresa i bolesti srca, javlja BBC News.

 

Postoji čitav niz simpatičnih recepata za posjeti prirodi, u februaru možete napraviti windsock i uživati u brzini vjetra, u martu možete posuditi nečijeg psa i izvesti ga u šetnju, u aprilu dotaknite more i napravite hotel za insekte, u maju možete zaroniti lice u travu, u junu izaberite dvije različite biljke i dobro ih osmotrite, u augustu izvucite crva iz bašte bez kopanja ili zalijevanja zemlje… a sve po preporuci doktora.

 

Dokaze o blagodatima prirode na mentalno i tjelesno zdravlje su brojni. Ako provedete 90 minuta u šumi, smanjit će se aktivnosti u dijelu mozga koji se povezuje sa depresijom. Vrijeme provedeno u prirodi smanjuje tjeskobu, krvni pritisak, smanjuje agresuje, simptome ADHD-a, te poboljšava kontrolu boli i imunološki sistem.

 

foto_Dino Karadža

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Topli mirisni čajevi uljepšat će hladne dane i zimske večeri