Instalacija kosovskog umjetnika Petrita Halilaja krasit će Palacio de Cristal u Madridu

Nakon izlaganja u muzejima i art centirma kao što su Fondazione Merz, HangarBicocca i Bundeskunsthalle, kosovarski umjetnik Petrit Halilaj će predstaviti svoj novu rad u Kristalnoj palači u Madridu u organizaciji Reina Sofia muzeja. Instalacija će biti izložena od 17. jula 2020. do 28. februara 2021.

 

petrit halilaj

 

Riječ je o radu usko povezanom s njegovom biografijom, novijom historijom njegove zemlje i posljedicama političkih i kulturnih napetosti u regiji. Halilaj koristi sjećanja iz djetinjstva, a cilj je raščlaniti pojmove kao što su dom, nacija i kulturni identitet, te prevesti to subjektivno iskustvo u plastične forme pomoću kojih poziva na razmišljanje o globalnim okolnostima koje presijecaju i uništavaju društva i njihove kulture.

 

 

petrit halilaj 3

 

Privatna iskustva i okolnosti predstavljaju povod za stvaranje novih privatnih ili kolektivnih priča koje vode do složenih i ambicioznih instalacija koje uvijek uspostavljaju dijalog s prostorom koji ih pozdravlja.

 

Tako ovaj kosovski umjetnik intervenira u Kristalnoj palači kako bi stvorio instalaciju temeljenu na kiparskim elementima i biljnim oblicima koji imaju određenu sličnost s parkom Retiro.

 

petrit halilaj 2

 

fotografije_Museo Reina Sofia

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nevjerovatne fotografije snježnih pahuljica