Jeste li probali žuti čaj?

Release Date
23/01/2014

Vrlo rijedak i jedan od najskupljih kineskih čajeva zbog ograničene i specifične proizvodnje. Početkom godine prije berbe svih zelenih čajeva beru se samo najmlađi listovi i pupoljci koji se obrađuju odmah nakon branja pa dolazi do minimalne fermentacije nakon čega se suše da bi se izgubio travnati okus. Nakon sušenja prže se na visokim temperaturama nekoliko minuta te zamataju u poseban papir u kojem se nastavljaju sušiti. Nastali žuti čaj je blagog orašasto-slatkastog okusa. Dolazi od biljke Camellia Sinensis (kineskog čajevca), baš kao i zeleni, crni i bijeli čaj.

 

Neobrađeni bijeli čaj

Žuti čaj je zapravo neobrađeni bijeli čaj i obiluje antioksidantima (catechin/polyphenol tipa) koji štite tijelo od slobodnih radikala i fluoridima koji uništavaju bakterije. S obzirom na trajanje procesa oksidacije ovaj čaj se može svrstati između zelenog i Oolong čaja, koji se isto tako preporučuju u procesu mršavljenja.

Specifičnpost žutog čaja je da sadrži dijetni enzim koji pomaže da probavimo hranu brže i da se sagorimo suvišne masnoće u tijelu. Savjetuje se kao napitak za gubljenje težine i pogoduje ljudima sa osjetljivim želucem. Priprema: voda 70-80°C, držati 3 minute.

 

Camellia Sinensis jedini izvor polifenol epigalokathin galata

Moramo napomenuti kako je ova biljka, preciznije, čajevi koji se od nje pripremaju jedini izvor polifenol epigalokatehin galata u ljudskoj prehrani. Preporučena dnevna doza EGCG-a koja može utjecati na reguliranje težine iznosi od 115 do 300 mg.

Poput zelenog čaja, žuti čaj također sadrži teina pa nemojte pretjerati u konzumaciji misleći kako će veće količina sagorjeti više kalorija i otopiti više masnih naslaga. Nakon navedene količine, on prestaje biti učinkovit, a može izazvati niz problema poput povišenog krvnog tlaka, preskakanja srca i sličnih simptoma.

U ograničenim količinama pozitivno djeluje na srce i krvne žile, normalizira tlak, djeluje na krvotok i cirkulaciju, pa samim time utječe na izmjenu u stanicama i poboljšava dotok kisika i hranjivih tvari, zahvaljujući kojima koža izgleda mlađe i ljepše. Čaj regulira i izlučivanje štetnih tvari pa ga se preporuča i u fazama čišćenja organizma

Poznato je djelovanje protiv raznih bolova pa ga se može piti i kao analgetik, djeluje na živčani sustav, pomaže u borbi protiv depresije, pojačava koncentraciju i djeluje protiv stresa. Bogat je vitaminima A1, B2, B12, C i E, raznim mineralima, a prirodan je izvor fluora pa pomaže u sprečavanju karijesa. Istočnjačka ga medicina već stoljećima koristi za probleme s reumom.

Žuti čaj nabavite u provjerenim biljnim ljekarnama Lavanda Mia ili čajnici Svijet čaja Chai, gdje znamo razliku između crnog, zelenog, bijelog i žutog čaja kako biste bili sigurni da ste na tragu pravoj vrsti čaja. Ne zaboravite da čaj ima punu učinkovitost jedino ako se pije nezaslađen i ako se u njemu prije svega – uživa. U tome će vam pomoći i koja kap rižinog ili sojinog mlijeka, koje će povećati njegova antioksidativna svojstva.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
FONOTEKA preporučuje: Probajte 10 najboljih vina iz Bosne i Hercegovine