Lasersko mapiranje 60.000 građevina drevnih Maja u gvatemalskoj džungli

Drevna civilizacija Maja vijekovima je ostala misterija, ometana gustom srednjoameričkom džunglom koja je uvijek otežavala iskopavanja. Međutim, nekoliko naučnika uspjelo je pomoću vrhunske tehnologije identificirati više od 60.000 dosad nepoznatih struktura Maja. Ovo probojno otkriće mijenja sve što su arheolozi prethodno razmišljali o ovoj drevnoj kulturi.

 

Pomoću laserske tehnologije zvane LiDAR (otkrivanje svjetlosti i domet svjetlosti), avionom je izmjereno gotovo 800 četvornih kilometara šume Gvatemale. Tehnologija omogućava istraživačima da vide ispod guste krošnje drveća kako bi otkrili međusobno povezane gradove koji su mnogo širi od izoliranih naselja za koja su ranije smatrali da su naseljavale Maje.

 

Peten, Guatemala, fotografija napravljena LiDar tehnologijom / fotogafija Wild Blue Media)
Peten, Guatemala, fotografija napravljena LiDar tehnologijom / fotogafija Wild Blue Media)

 

Ekspanzivni gradovi otkriveni istraživanjem mogli su obuhvatiti više od 20 miliona stanovnika – nevjerojatna brojka nakon ranije procijenjenih 2 miliona. To bi Maje postavilo na nivo drevne egipatske ili drevne kineske civilizacije, ne samo u smislu naseljenosti, već i sofisticiranosti.

 

Podaci, ne samo da pokazuju da su Maje živjele u međusobno povezanim gradovima, već da su izgradile i velike uzdignute autoceste, utvrde i poljoprivredna gospodarstva. Čini se da su upravljali krajolikom na takav način da su mogli proizvesti hranu u gotovo industrijskim razmjerima.

 

Znanstvenici tek počinju, s puno podataka za pročišćavanje i novih područja za istraživanje, samo su ogrebali površinu.

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.