Kuma Rememory

Kolektivna izložba u Galeriji savremene umjetnosti Brodac

Release Date
02/03/2022

Zajedno sa svojim partnerima, Galerija Brodac i Kuma International najavljuju otvaranje kolektivne izložbe pod nazivom ReMemory 1992-2022/ Umjetnost i sjećanje, koja će predstaviti radove jedanaest domaćih i međunarodnih umjetnika/ca i učesnika/ca radionica, na temu sjećanja i savremenih oblika memorijalizacije.

Radionice su stavile fokus na savremenu umjetnost i fotografiju u kontekstu savremenih oblika memorijalizacije. Radionice su se sastojale od teoretskih i praktičnih pristupa, te su koristile interaktivne, dinamičke i inovativne metodologije kako bi se mladi sudionici  u potpunosti uključili/e. Zajedno sa odabranim učesnicima, umjetnici Ziyah Gafić, Smirna Kulenović, Enrico Dagnino, Mak Hubjer, Velibor Božović i Aida Šehović odgovorili su na brojna pitanja o prirodi i vrstama sjećanja, poput: Kako se sjećamo prošlosti, i koja je uloga umjetnosti i fotografije u tom procesu?

Radionice su organizirane u sklopu projekta pod nazivom ReMemory 1992.-2022: 30 godina sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini. Obilježavajući 30. godišnjicu od početka rata u BiH, projekt fokusira na priče iz Sarajeva i Goražda, i uključuje aktiviste i umjetnike kako bi ponudili lokalno-kontekstualnu perspektivu o posljedicama prošlosti i sjećanja na istu. Projekt je osmišljen tako da svim sudionicima ponudi temeljito znanje o pojmovima podjela, osporavanim prostorima, vremenima i fluidnostima granica, te da osnaži sudionike da razmisle o ulozi umjetnosti i kulture u društvenoj transformaciji.

Glavni cilj projekta je omogućiti otkrivanje prošlosti za zdravu i inkluzivnu budućnost u BiH kako bi se potaknuo jedinstveniji i koherentniji put naprijed.Ove radionice su ponudile jedinstvenu priliku za proučavanje prošlosti, a istovremeno su predstavljale svojevrsno ohrabrenje i poticaj na stvaranje aktivnih, angažiranih i odgovornih promjena u zajednici.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Aleksandar Hemon radio na scenariju novog dijela filma MATRIX