Kuma Rememory

Kolektivna izložba u Galeriji savremene umjetnosti Brodac

Datum objave
02/03/2022

Zajedno sa svojim partnerima, Galerija Brodac i Kuma International najavljuju otvaranje kolektivne izložbe pod nazivom ReMemory 1992-2022/ Umjetnost i sjećanje, koja će predstaviti radove jedanaest domaćih i međunarodnih umjetnika/ca i učesnika/ca radionica, na temu sjećanja i savremenih oblika memorijalizacije.

Radionice su stavile fokus na savremenu umjetnost i fotografiju u kontekstu savremenih oblika memorijalizacije. Radionice su se sastojale od teoretskih i praktičnih pristupa, te su koristile interaktivne, dinamičke i inovativne metodologije kako bi se mladi sudionici  u potpunosti uključili/e. Zajedno sa odabranim učesnicima, umjetnici Ziyah Gafić, Smirna Kulenović, Enrico Dagnino, Mak Hubjer, Velibor Božović i Aida Šehović odgovorili su na brojna pitanja o prirodi i vrstama sjećanja, poput: Kako se sjećamo prošlosti, i koja je uloga umjetnosti i fotografije u tom procesu?

Radionice su organizirane u sklopu projekta pod nazivom ReMemory 1992.-2022: 30 godina sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini. Obilježavajući 30. godišnjicu od početka rata u BiH, projekt fokusira na priče iz Sarajeva i Goražda, i uključuje aktiviste i umjetnike kako bi ponudili lokalno-kontekstualnu perspektivu o posljedicama prošlosti i sjećanja na istu. Projekt je osmišljen tako da svim sudionicima ponudi temeljito znanje o pojmovima podjela, osporavanim prostorima, vremenima i fluidnostima granica, te da osnaži sudionike da razmisle o ulozi umjetnosti i kulture u društvenoj transformaciji.

Glavni cilj projekta je omogućiti otkrivanje prošlosti za zdravu i inkluzivnu budućnost u BiH kako bi se potaknuo jedinstveniji i koherentniji put naprijed.Ove radionice su ponudile jedinstvenu priliku za proučavanje prošlosti, a istovremeno su predstavljale svojevrsno ohrabrenje i poticaj na stvaranje aktivnih, angažiranih i odgovornih promjena u zajednici.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vježbe za savršen početak dana