Kami: Let hiljadu ždralova

Origami, japanska umjetnost savijanja papira, vještina koja počiva na pozitivnom, kolektivnom razmišljanju, ideja koja velikim spektrom boja i različitom strukturom materijala sumornom životu daje neku novu notu, bio je inspiracija fotografkinje Aide Redžepagić za zanimljivu seriju fotografija nazvanu Kami sa modnom blogericom Eminom Smaka. Aida je izabrala Eminu kao modela, upravo zbog njenih mogućnosti transformacija. Od nježnog do potpuno dark izgleda.

 

 

Odavno je postojala želja da uradim snimanje koje bi na neki način uključilo origami. Uvijek sam voljela raditi male ždralove, jer savijanje papira ima jako umirujući efekt. Ono što me posebno fascinira kod origamija je mogućnost da od istog lista papira načinimo hiljade različitih oblika iako svaki taj papir na svom početku izgleda identično. Također, origami je poseban jer ne dozvoljava ništa na silu. U origami vještini nije dozvoljeno rezanje, lijepljenje, cijepanje… Morate samo shvatiti mogućnosti papira, pokušati više puta na različite načine i tako doći do cilja. Upravo na taj način posmatram i međuljudske odnose. Nije uvijek neophodno prekinuti neke veze da bi se nastavile neke druge, kao ni žrtvovati određene segmente života radi nekih drugih (kao što je prijateljstvo, ljubav, posao, porodica…). Moguće je sve harmonično posložiti, samo treba pronaći pravo mjesto za presavjanje i sve se uklopi u savršen oblik, istaknula je Aida

 

Brojne savršene crne ždralove kreirao je nevjerovatni Vedran Miletić, koji se inače bavi 3D origamijem.

 

Kad sam vidjela njegove radove shvatila sam da je idealna osoba za ovaj projekt. Čim sam mu predložila odmah se bacio na posao. Nisam prebrojala koliko je ždralova napravio, ali nadam se da zna da jedna stara japanska legenda govori da zna da jedan ždral je dovoljan da se pokaže plemenitost duha, a onome ko uspije izraditi 1,000 njih, ždral će ispuniti jednu želju, dodala je.

 

Za make-up je bila zaslužna Ivana Brdar.

 

Osim što je profesionalac u svom poslu i dovoljno je tek nekoliko smjernica da u potpunosti shvati ideju, Ivana svako snimanje učini zanimljivijim svojom veselom osobnošću, rekla je Aida.

 

Kami (1)Kami (2)Kami (3) Kami (4) Kami (5)

 

foto_Aida Redžepagić

model_Emina Smaka

make-up_Ivana Brdar

origami art_Vedrag Miletić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zanima li vas kako izgleda snimanje scena seksa u filmovima?