Mirsada Zećo: Muzika ima preventivnu ulogu u otklanjanju stresa, jača imunitet i budi kreativnost

razgovarala
Besima Svraka
fotografija
Lana Ferović

Zvučna kupka je jedinstveno iskustvo duboke relaksacije koja ima terapijske efekte. Zvuk drevnih instrumenata kao što su: planetarni gong, himalajske zvučne zdjele, okeanski bubanj, koši ili zafir zvončići regeneriše tijelo, um i duh čovjeka. Zvučna terapija tek posljednjih godina dolazi na naše prostore i nudi nove uvide u mogućnosti liječenja ljudskog tijela i duše. Dr. sc. Mirsada Zećo istražuje nove tokove u muzičkoj pedagogiji, zvukoterapiji, upotrebu himalajskih zvučnih zdjela, planetarnih gongova i sličnih zvučnih stimulacija, kao muzičarka, predavačica i teoretičarka.

 

Kako je počeo tvoj muzički put? Kako si ti otkrila zvučnu terapiju?

– Moj interes za muziku se pojavio dosta rano i nastavio kroz muzičko školovanje. Na doktorskom studiju sa mentoricom prof.dr. Albinicom Pesek počinjem otkrivati sve benefiti zvukoterapije koja je dosta mlada disciplina u odnosu na muziko terapiju. Kroz zvukoterapiju primjenjuje se organizirani zvuk, razne frekvencije koje imaju terapijske efekte. U muzikoterapiji se koristi najčešće umjetnička muzika i njeni elementi kao intervencija u medicinskom, obrazovnom i svakodnevnom okruženju u radu s pojedincima, porodicama ili zajednicima.

 

Mnoge studije potvrđuju koliko muzika ili zvučne stimulacije ako ih koristi educirana osoba imaju preventivnu ulogu u otklanjanju stresa, pomažu bolji i kvalitetniji san, jačaju imunitet, bude kreativnost i optimizam

 

Ti si jedna od rijetkih zvučnih terapeutkinja u regiji, zašto je to tako?

– Iako sam doktorirala na temi koja tretira pozitivne efekte zvuka i zvučnih vibracija ne bih se nazvala zvuko terapeutkinjom. Nažalost, u Bosni i Hercegovini, kao ni u regiji još uvijek ne postoji dodiplomski studij koji bi zadovoljio ovakav interdisplinarni pristup terapiji i nauci. Nadam se da ću imati priliku da se dalje stručno usavršavam u ovoj oblasti, i iako se ne prestavljam kao zvuko terapeut, moje zvučne kupke i radionice sa djecom svakako imaju pozitivne efekte na fizičko i mentalno zdravlje.

Muzika razvija moždane kapacitete, kanališe stres, umiruje živce, osigurava zdrav san, koliko je muzika zapravo važna?

– Mnoge studije potvrđuju koliko muzika ili zvučne stimulacije ako ih koristi educirana osoba imaju preventivnu ulogu u otklanjanju stresa, pomažu bolji i kvalitetniji san, jačaju imunitet, bude kreativnost i optimizam. Gong kupke ili zvučne improvizacije su odličan način da naučimo kako da se nosimo sa svim izazovima i poteškoćama na fizičkom, mentalnom i duhovnom nivou.

Muzikoterapija je u početku bila namijenjena samo odraslima, ali kasnije se počela koristiti i u radu s djecom i tvoj doktorat je posvećen radu s djecom.

– Da, cilj mi je bio da terapijske muzičke instrumente dovedem u kontekst tipičnog školskog okruženja i da djecu od najmlađeg uzasta naučimo tehnici opuštanja, razvijamo socijalnu i emocionalnu inteligenciju.

Terapeutski efekti zvuka u korelaciji sa holističkim ili cjelovitim pristupom zdravlju daju značajne rezultate i transformišu pojedinca i društvo u cjelosti

Koja je najčešća predrasuda kad kažete ljudima da ste muzikologinja i muziko terapeutkinja?

– Obično se ova zvučna praksa povezuje sa jogom, što kod nekih ljudi stvara dodatne predrasude. Tehnike opuštanja kroz zvuk ili muziku idealno su terapeutsko sredstvo koje se može jednostavno primijeniti bez obzira na naša uvjerenja i nije nužno povezano sa bilo kojom duhovnom praksom.

Kad preporučujete muziko-terapiju?

– Zvuk u vrtićima, školama, radnim organizacijama, kao i bolnicama u saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti može doprinijeti kvalitetnijem i produktivnijem radnom okruženju.

Možete li s nama podijeliti neku inspirativnu priču, a koja je vezana za terapiju muzikom?

– Posebno bi izvojila iskustvo u radu sa djetetom sa poteškoćama u razvoju. U saradnji sa roditeljima, učiteljicom i rukovodstvom škole uspjeli smo doprinjeti da se kroz zvučne aktivnosti dijete lakše i brze adaptira u prvom razredu osnovne škole. Nažalost, roditelji se često osjećaju bespomoćno i svaki oblik stručne i profesionalne intervencije im budi nadu u kvalitetniju integraciju njihovog djeteta u društvo.

Šta smatraš svojim najvećim uspjehom?

– Rad sa zvukom mi je omogućio da razvijam svoju kreativnost, kompetencije i priliku da sarađujem sa različitim ljudima iz naše zemlje i regije koji žele bolju budućnost na ovim prostorima.

Šta bi preporučila nekome ko bi želio/ željela da se počne baviti muzičkom terapijom?

– Pored stručnih edukacija, jako je važno da budemo savjesni, odgovorni i shvatimo da je uloga zvuka i muzike tek jedan segment u postizanju zdravijeg načina života. Terapeutski efekti zvuka u korelaciji sa holističkim ili cjelovitim pristupom zdravlju daju značajne rezultate i transformišu pojedinca i društvo u cjelosti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Projekt: Prvi poljubac