5 stvari koje trebate znati o prvoj reviji Pharrella Williamsa za modnu kuću Louis Vuitton

Release Date
22/06/2023
fotografije
@pharrell

Svečano otvarajući novo poglavlje u svijetu mode, Pharrell Williams je svojom senzacionalnom debitantskom revijom za Louis Vuitton preuzeo centar Pariza u utorak navečer. Ova nevjerojatna modna spektakularnost održana je na samom mostu Pont Neuf, pretvarajući ga u pistu kojom su kročili najutjecajniji pojedinci današnje scene.

U dugom prvom redu koji se protezao sa obje strane mosta Pont Neuf u Parizu okupili su se najvažnije svjetske poznate osobe, elita LVMH dizajnera i modni novinari, te najimpresivnija vojska PR stručnjaka koju je francuska prijestolnica ikada vidjela. Nikada do sada nije viđeno takvo obezbjeđenje na jednoj modnoj reviji.

U prvom redu su sjedili muzičke ikone poput Rihanne, A$AP Rockyja i Lennyja Kravitza, supermodel Naomi Campbell, sportski heroji Lewis Hamilton i LeBron James, muzički talenti Willow i Jaden Smith, glumica Zendaya, Beyoncé i Jay-Z, latino diva Anitta, fudbalske zvijezde Marco Verratti i Paul Pogba, te reality zvijezda Kim Kardashian.

Samo po završetku revije, Jay-Z se prdiružio Pharrellu na pozornici ispod prekrasnog Cheval Blanca, luksuznog hotela iz portfelja LVMH. Ova nevjerojatna saradnja muzike i mode bila je vrhunac večeri.

 

Muzika je pratila svaki korak modela na pisti, a nju je komponirao sam Pharrell, trinaestruki dobitnik Grammyja. Uz orkestar od 40 članova, izvedba je bila spektakularna, a na samom kraju se pridružio i gospel hor od 70 članova, kojeg je dirigirao Pharrellov ujak, biskup Ezekiel Williams. Ova izvedba je izmamila gromoglasan aplauz od strane publike koja je s oduševljenjem gledala i slušala ovu fantastičnu simfoniju mode i muzike.

Sa svojih 1.400 sjedećih mjesta na zlatnim blokovima raspoređenim na trotoaru od žute cigle Pont Neufa, publika je bila očarana i ostavljena bez daha. Ova revija je dokazala da moda može biti nevjerojatan spoj luksuza, kulture i inkluzivnosti.

U reviji su se pojavile razne reference i skrivena značenja, evo koja su bila najvažnija.

 

Pharrell se nije referirao na Minecraft

Središnja ideja ove revije bila je pikselizacija. Višeskalna kamuflaža ili digitalna kamuflaža uzorak je koji je već dugo dio jezika mode. Raf Simons je u svojoj historijskoj kolekciji FW02 koristio tu vrstu uzorka. Uzorak ima dugu historiju, a prvi su ga ponovno upotrijebili Kanađani 2002. godine pod nazivom Canadian Disruptive Pattern. Od strane Louis Vuittona, uzorak je dobio naziv Damoflage, a Pharrell je nazvao tu tehniku damier meet camo s jasnim aluzijama na Damier uzorak koji je dominirao cijelom kolekcijom i koji je bio referenca na 8-bitnu grafiku Atari igara, napravljenu za tu priliku od strane umjetnika ET. Paleta boja jako podsjeća na igranje igre Minecraft, ali zapravo je korištenje piksela imalo cilj uzdignuti klasični šahovski uzorak stvaranjem vizualno živopisnog uzorka s jedne strane i sugeriranjem digitalizacije uzorka s druge strane – prijelaz tradicionalnog jezika Louis Vuittona u povezani svijet društvenih mreža i tehnologije.

Zašto Pont Neuf?

Lokacija revije, Pont Neuf, predstavlja simboličnu povezanost između Pariza i Virginije, domovine Pharrella Williamsa. Put preko mosta evocira sjećanja na srednju školu Princess Anne u Virginia Beachu, ključnu instituciju u Pharrellovom obrazovanju, ali i na put koji je sada dosegao vrhunac, ali je započeo davno prije za Pharrella kroz njegovo prijateljstvo s Marcom Jacobsom i Pietrom Beccarijem. Također možemo reći da je Pont Neuf, udaljen samo nekoliko koraka od hotela Cheval Blanc i dizajnerskog studija brenda, možda najtipičnija pariška i monumentalna lokacija koju možete zamisliti.

Šta znači LVERS?

Glavni logo koji dominira mnogim najistaknutijim predmetima kolekcije, kao i nekoliko drugih odjevnih komada, pretvara inicijale Louis Vuittona u riječ LVERS. Jasno je da je to ironična izobličenost riječi lovers koja ima za cilj dočarati veselu vibru koju je Pharrell donio kolekciji, ali također je i gesta prema Pharrellovom rodnom državi Virginiji, čiji je nacionalni slogan upravo Virginia is for Lovers.

Reviju su nosili i vrhunski dizajneri Stefano Pilati i Dao-Yi Chow

Pharrell je odlučio prirediti pravi show, pa je na pistu pozvao vrhunske dizajnere, uključujući Stefana Pilatija i Dao-Yi Chowa. U prvom redu sjedili su kolege dizajneri poput Jeremyja Scotta, Jonathana Andersona, Francesca Raggazija, Niga i Nicolasa Ghesquièrea.
Stefano Pilati, bivši kreativni direktor Saint Laurenta i Agnone, osnivač Random Identitiesa i bivši saradnik Armanija, Prade, Miu Miu i Zegne. Pilati se smatra jednim od dizajnera koji su uvijek ispred trendova, a njegovo prisustvo na pisti vjerojatno je zamišljeno kao svjedočanstvo vizionarstva s kojim brend želi djelovati, razmišljajući ne samo u pojedinim sezonama, već i cijelim desetljećima.

Nema sumnje da Dao-Yi Chow ima veliki utjecaj u modnoj industriji, posebno u muškoj modi. Chow je sarađivao s brendovima poput Seana Johna i Donne Karen, a suosnivač je brenda Public School koji je osvojio nagradu CFDA.

Pharrellu je najdraža Speedy Louis Vuitton torba

U svojim intervjuima Pharrell vrlo često ističe Speedy torbu, koji je reinterpretirao poštujući originalni dizajn, ali eliminirajući klasičnu polurigidnu strukturu od platna u korist mekane kožne konstrukcije koja je čini sklopivom i savitljivom. Na taj način, torba postaje luksuznija, djelomično zahvaljujući printanom monogramu, i više prilagođena ideji svakodnevne garderobe i potrebama savremenog načina života koje je Pharrell želio razviti.

Ipak, ostaje pitanje je li ova kolekcija zaista sjajna? Velika moda dolazi tek kad dizajner stvori nešto potpuno novo, umjesto da samo kombinira već postojeće elemente u novu slagalicu. Revija jeste donijela modnu ekstravaganciju koja će se dugo pamtiti, međutim, Pharrellu predstoji još mnogo rada kako bi postigao taj vrhunac kreativnosti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.