Na Jazz Festu Sarajevo poslušajte legendarnog bubnjara Hamida Drakea i vibrafonistu Pasqualea Mirraea

Release Date
20/10/2023
fotografije
Roberto Cifarelli

Jazz Fest Sarajevo u okviru ovogodišnjeg programa 10. novembra u Pozorištu mladih predstavlja duo legendarnog američkog bubnjara Hamida Drakea i talijanskog vibrafoniste Pasqualea Mirraea.

Američki muzičar Hamid Drake već nekoliko decenija važan je bubnjar i perkusionista u svijetu improvizirane muzike. Intenzivno je sarađivao sa velikim muzičkim imenima kakvi su Don Cherry, Herbie Hancock, Pharoah Sanders, Peter Brotzmann, Archie Shepp i Reggie Workman, sa Fredom Andersonom svirao je od tinejdžerskih godina a često je nastupao i sa basistom Williamom Parkerom, u različitim sastavima, i saksofonistom Davidom Murrayem.

Od mladosti zainteresiran za različite muzičke korijene, Hamid Drake je izučavao istočnjačke i karipske stilove, a u svoj je muzički izraz uključio kubanske, indijske i afričke instrumente i elemente. Na svojim nastupima svira i udaraljke.

– Jedinstvena tehnika i improvizacije te zvuk koji ujedinjuje funk, reggae i garage punk čine ga jednim od najartikuliranijih i lingvistički najnaprednijih na svjetskoj sceni, piše Wire o Drakeu.

Ovaj američki umjetnik sa bogatom diskografijom sa više od 100 albuma na kojima se svirao nastupao je na Jazz Festu Sarajevo u duetu sa saksofonistom Matsom Gustafssonom, a ove godine se vraća na scenu Jazz Festa u duetu sa italijanskim vibrafonistom Pasqualeom Mirrom koji se smatra jednim od najzanimljivijih evropskih vibrafonista i unikatnom pojavom na talijanskoj sceni.

Pasquale Mirra / foto_Roberto Cifarelli

Dvojica muzičara zajedno sviraju duže od decenije, a jedan njihov nastup u Rimu All About Jazz opisao je riječima čista ekstaza, energično, akrobatski i nevjerovatan duo koji je teško kategorizirati, pokazuje toliko majstorstva da otvara vrata nestvarne realnosti u kojoj se prirodno izmjenjuju ritmovi od Afrike do Jamajke.

Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa Sarajevo 2023 kupite online na jazzfest.ba a od 1. novembra i u festivalskom box officeu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.