Njeno ime je Janis Joplin

Povodom 71. rođendana Janis Joplin (19. januar 1943.), fanovi sa svih strana svijeta prisjećaju se žene čija je muzika i danas popularna kao i ludih šezdesetih.

 

Rođena Teksašanka je, prema riječima svoje majke, i kao djevojčica zahtijevala više pažnje od druge djece. Tinejdžerske godine obilježilo je pjevanje u zboru i stalno zadirkivanje drugih zbog debljine, lošeg tena, naočala i činjenice da nije mrzila crnce, što je tada bilo normalno i poželjno.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=W410TTkduqM[/youtube]

 

 

Nakon upisa na fakultet, okružena ljudima sličnog senzibiliteta Janis postaje popularnija, studentske novine čak o njoj u jednom trenutku pišu:

 

Ona se ne boji biti drugačija. Hoda bosa kada joj se prohtije, nosi Levisice na nastavu, i ne razdvaja se od svoje usne harmonike u slučaju da u bilo kojem trenutku poželi zapjevati. Ime joj je Janis Joplin.

 

Osim kreativnog genija, Janis je bila poznata po kratkotrajnim biseksualnim vezama i uživanju droge, koje ju je na kraju koštalo života. Umrla je u hotelu u Hollywoodu od predoziranja heroinom, u nježnoj dobi od samo 27 godina. Njezina smrt je šokirala i rastužila svijet, a šesnaest dana prije nje, također u dobi od 27 godina, preminuo je i veliki Jimi Hendrix.

 

Janis je trag ostavila i u modi, iako joj to vjerojatno nikada nije bio cilj. Njezine ‘hipi’ košulje, suknje, šeširi i nizovi perlica i perja kroz godine su inspirirali niz kreatora, te i danas možemo vidjeti odjeću s nevidljivim stilskim potpisom ‘hipi’ ere i posebice nikad prežaljene Janis Joplin.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iJb7cBfrxbo[/youtube]

 

elle.hr

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Rory O’Neill / Panti Bliss: Stavovi ljudi se mijenjaju samo onda kada (u)poznaju LGBT osobe