Objavljen gotovo nepoznati roman Charlieja Chaplina

Engleski glumac Charlie Chaplin poznat je kao slavni komičar, zvijezda nijemog filma, reditelj, scenarist i muzičar, međutim, malo je poznato da je napisao i jedan roman, čije je prvo štampano izdanje predstavljeno u Britanskom filmskom institutu u Londonu, piše britanski The Telegraph.

 

Riječ je o gotovo nepoznatom jedinom Chaplinovom romanu Footlights, napisanom 1948., a prema kojem je kasnije snimljen njegov film Svjetla pozornice (1952.) u kojemu klaun na zalasku karijere spašava balerinu od samoubojstva.

 

Roman je objavljen u izdanju italijanskog instituta za restauraciju filmova Cineteca di Bologna, koji radi na istraživanju građe pronađene u Chaplinovim arhivima.

 

U romanu je vidljiv Chaplinov živahan, specifičan stil pisanja koji se, “u odsustvu uredničkih intervencija, slobodno kreće od otvoreno kolokvijalnog do trenutaka bogatih slikovitim i dikensovskim opisima”. Radnja je smještena u London i muzičke dvorane njegovih ranih profesionalnih godina, čarobno razdoblje u kojemu se oslobodio neimaštine svojeg djetinjstva, u kojima su mu se postupno razotkrili njegovi jedinstveni zabavljački talenti.

 

 

Njegovo pripovijedanje istodobno otkriva bolnu neizvjesnost neobrazovanog, nekultiviranog dječaka gurnutog u svijet uspjeha, a klaunovi izrazi očaja zbog gubitka poštovanja i divljenja javnosti vjerojatno su odraz Chaplinovih vlastitih osjećaja kako mu je jenjala popularnost, rekli su iz institut.

 

 

Knjiga je opremljena ranije neobjavljenim dokumentima i fotografijama iz Chaplinovih arhiva, slikama kazališnog svijeta njegove mladosti, kao i prizorima iz autorove privatne zbirke.

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
10 dokumentarnih filmova o modi koje trebate pogledati