Preminuo David Bowie

Jučer je preminuo David Bowie, jedan od najvećih muzičara svih vremena, objavljeno je na njegovim službenim profilima na društvenim mrežama.

 

David Bowie preminuo je okružen obitelji nakon hrabre 18-mjesečne borbe s rakom, objavljeno je na Facebooku, uz molbu da se poštuje privatnost porodice.

 

January 10 2016 – David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with…

Posted by David Bowie on Sunday, January 10, 2016

 

Bowie je 8. januara proslavio 69. rođendan, kada je objavio i novi album Blackstar, koji je dobro primljen među kritičarima.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kszLwBaC4Sw[/youtube]

 

Iza njega je ostala jedna od najimpresivnijih karijera u povijesti rocka, a zbog čestih promjena stilova i diktiranja trendova bio je prozvan glazbenim kameleonom.

 

Prvi hit bio mu je Space Oddity iz 1969. godine, a tokom ranih sedamdesetih bio je poznat po alter egu Ziggy Stardust. Kasnih sedamdesetih nastupila je takozvana berlinska faza tokom koje je radikalno eksperimentirao sa zvukom, da bi osamdesetih usvojio nešto komercijalniji zvuk, s hitovima poput Let’s Dance. Devedesetih i u novom tisućljeću vratio se eksperimentalnijem zvuku.

 

Posljednji put nastupio je uživo 2006. godine, a tokom posljednjih nekoliko godina nagađalo se o njegovu zdravlju.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Tgcc5V9Hu3g[/youtube]

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.