Znate li šta je NFT?

Release Date
14/01/2022

Kada se art-videouradak od deset sekundi proda za 6,6 miliona dolara, morate se zapitati šta s ovim svijetom nije u redu. A kada nakon toga saznate da se animacija mace koja iz svoje pozadine ispucava dugu prodala za 590 hiljada dolara ili kad se sekvenca zakucavanja NBA zvijezde LeBrona Jamesa proda za 208 hiljada dolara, zasigurno vam se pojave upitnici iznad glave. Ko bi kupio sliku, animaciju ili kratku sekvencu zakucavanja na koš da bi to samo mogao imati u digitalnom obliku na svom laptopu? Sve nabrojeno može se staviti pod nazivnik NFT token ili nezamjenjivi token (engl. non-fungible tokens), koji su u prošloj godini doživjeli pravu renesansu i donijeli milonsku zaradu ‘savremenim umjetnicima’ i ulagačima u digitalnu umjetnost.

NFT je digitalna imovina koja predstavlja širok raspon jedinstvenih materijalnih i nematerijalnih predmeta, od kolekcionarskih sportskih karata do virtualnih nekretnina, digitalnih tenisica, digitalnih memorabilija, animacija i slika. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili analogne imovine. Obično su kao jedinstveni zapisi stvoreni na bazi ethereum blockchaina i njegovih pametnih ugovora, iako postoje i oni zasnovani na drugim standardima.

Svaki NFT je jedinstven, i ne može se zamijeniti drugim. Kriptografska zaštita u njihovom slučaju osigurava ne samo da se njima ne manipulira, već i jamči jedinstvenost svakog NFT-a. Prevedeno u stvarni svijet – konvertibilne marke su kao redovne kriptovalute, svaka vrijedi jednako i svejedno vam je koju imate, dok bi kolekcionarski primjerci rijetkih ručno kovanih rimskih novčića starih 2.000 godina bili pandan NFT-u, tj. svaki bi imao svoje jedinstvene karakteristike, porijeklo i vrijednost.

CryptoKittie

Prva javnosti poznata primjena NFT-a bila je blockchain igra CryptoKitties, lansirana 2017. godine. U njoj su igrači mogli uzgajati jedinstvene digitalne mačiće te ih mijenjati s drugima. U novije vrijeme u obliku NFT-a su prodavana umjetnička djela, što je probudilo novi interes investitora i kolekcionara za ovakav spoj analognog i digitalnog svijeta.

NFT za 69 miliona dolara

Do oktobra 2020. većina radova Mikea Winkelmanna, digitalnog umjetnika poznatog kao Beeple, prodavala su se za stotinjak dolara. A onda je njegov NFT prodan za nevjerojatnih 69 miliona dolara na aukciji u poznatoj britanskoj aukcijskoj kući Christie’s, što ga prema toj aukcijskoj kući svrstava među prva tri najvrjednija živuća umjetnika. Christie’s je tom prodajom na neki način legitimizirao NFT-ove kao umjetnost spojenu s tehnologijom. Winkelmann je svakodnevno objavljivao svoja digitalna djela i to je činio 5000 dana kako bi došao do konačnog djela, tačnije digitalnoga kolaža koji je nazvao EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS i koji se u konačnici prodao za 69 miliona dolara.

Frame umjetnine EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS

Muzičarka Grimes, inače djevojka Elona Muska, početkom marta 2021. je svoju muziku vezala uz NFT i za 6 miliona prodala prodala deset jedinstvenih audiovizualnih uradaka.

 

Kako kupiti i prodati NFT?

Za razliku od kriptovaluta, njima se ne može trgovati ili razmijeniti po ekvivalentnosti. Ovo se razlikuje od zamjenjivih tokena poput kriptovaluta, koji su međusobno identični i stoga se mogu koristiti kao sredstvo za komercijalne transakcije. Zašto bi neko kupovao NFT ako je to obična fotografija koju bukvalno svako može u dva lika da skine i kopira? Ili You Tube video koji svako može da gleda, tvit koji svako može da pročita, prepiše, i retvituje? Vrlo jednostavno, potreba da se ima nešto eksluzivno. Kao što je novac dobio svoju digitalnu formu, možemo reći da je i kreativni sadržaj i kolekcionarstvo dobilo svoj digitalni oblik. Da, taj oblik je NFT.

Da biste prodavali ili kupovali NFT, pre svega treba vam kriptonovčanik na kojem ćete imati deponovan novac odnosono kriptovlaute. Jedan od najčešće korićenih je Metamask. Možete ga skinuti kao aplilakciju za telefon ili kao dodatak za vaš internet pretraživač. Lako ćete otvoriti nalog prateći korake.

NFT se uglavnom kupuje za kriptovalutu koja se naziva ether – što znači da treba da deponujete ova sredstva na svoj metanovčanik. I to ćete relativno jednostavno odraditi. Kupite kriptovalute ubacite u novčanik prateći korake. Stvari se komplikuju kadatreba da nađete pravi NFT u koji ćete investirati.

Krađa ovakvog umjetničkog djela jednako je malo vjerojatna kao neovlaštena promjena blockchaina – dakle, digitalna je imovina u obliku NFT-a prilično sigurna.

Društvene mreže, posebno Twitter, su mesto gde se okupljalju ljudi koje interesuje određeni NFT projekt. Postoje i mediji kao što Discord, koji omogućavaju keiranje ovakvih zajednica oko nekog intresovanja, pa i na njima možete proveriti da li neki NFT projekat na koji ste bacili oko kao investitor okuplja veliku zajednicu.

OpenSea, platforma za trgovinu NFT-om, pruža vam uvid u to koji su NFT projekti najprodavanji i po kojoj cijeni.  Ako se projektom za koji ste zainteresovani ne trguje mnogo, onda je to znak da budete jako obazrivi i dobro razmislite o investiciji. Sa druge strane, to što je nešto trenutno popularno, ne znači da je bez rizika. Zato je bitno pratiti zajednice i šta se u njima govori, da li su aktivne ili stagniraju, da li su konverzaicje pozitivne ili je suprotno.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.