Bio-osjetljive tetovaže mijenjaju boju kad se promijeni nivo šećera u krvi

Ukoliko imate 1 ili 2 dijabetes uvijek morate znati koji je nivo šećera u krvi. To iziskuje vrijeme i često nije ugodno, jer se svakodnevno morate više puta iglom bocnuti u prst iz kojeg se izvlači kapljica krvi.

 

Trenutno naučnici sa Harvarda rade na novom otkriću, bio-osjetljivim tetovažama koje, promjenom boje, reagiraju na promjenu nivoa šećera u krvi. Zahvaljujući inovativnoj tinti za tetoviranje, DermalAbyss ink, vlasnik pametne tetovaže moći će, vrlo jednostavno, pod kontrolom držati i nivo natrija te pH.

 

[vimeo]https://vimeo.com/216203028[/vimeo]

 

Specijalna tinta, koju su osmisli, u sebi sadrži kemikalije koje su osjetljive na promjene nivoa šećera i natrija u krvi te na pH organizma. Kad se razina šećera poveća, tinta osjetljiva na glukozu, mijenja boju od plave prema smeđoj. Poveća li se razina natrija, boja tetovaže postaje jarko zelena pod UV svjetlom. Pomiču li se pak alkalne razine, pH senzor reagira te se boja mijenja od ljubičaste do ružičaste.

 

Za sada su pametne tinte testirane sam na uzorcima svinjske kože, a prije no što se nađu na tržištu morat će proći i niz dodatnih testiranja kako bi se ispitala trajnost takvih tinti, preciznost kojom mjere promjene spomenutih parametara u krvi te eventualne alergijske reakcije.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.