Pet savjeta kako da efikasno koristite kućne uređaje

Klima uređaj radi cijeli dan, mokar veš od jutra se mora ponovo ispirati uvečer, a posuđe radije peremo nekoliko puta dnevno na ruke umjesto da uključimo mašinu za sudove? Zbog svojih navika često opterećujemo okolinu, a da to i ne primjećujemo, ali uz malo savjesnosti možemo smanjiti ne samo svoje troškove, već i utjecaj našeg domaćinstva na okolinu. LG Bosna i Hercegovina je kao društveno odgovorna kompanija prikupila nekoliko korisnih saveta koji se mogu lako primijeniti i tako dati doprinos održivoj budućnosti.

 

 

 

Koristite kućne uređaje

 

Često kažemo Oprat ću samo ovih nekoliko tanjira jer mislimo da je mašina za pranje posuđa namenjena samo pranju sudova nakon velikih porodičnih okupljanja. Zapravo, mnogo bolju stvar za okolinu činimo ako sakupljamo prljavo suđe i stavimo ga u mašinu. Primjera radi, prema podacima trgovačkog udruženja APPLiA moglo bi se uštedjeti više od šest milijardi litara vode svake godine kada bi se cijela Evropska unija prebacila sa ručnog na mašinsko pranje posuđa. To je količina dovoljna da napuni 2.5 miliona olimpijskih bazena.

 

 

 

LG Centum frižider

 

Moderno je bolje

 

Čini se da je novi frižider velika investicija, ali se dugoročno isplati. Zamjena starog frižidera energetski efikasnijim uređajem kategorije A+++ može uštedjeti energiju, odnosno značajno smanjiti iznos računa za struju. Uz to, vrhunski frižider koji omogućava kvalitetno skladištenje hrane može u velikoj mjeri pomoći smanjenju nepotrebnog bacanja hrane, što je veliki problem u EU jer se godišnje proizvede 88 miliona tona otpada od hrane.

 

 

 

Energetski efikasno pranje odeće

 

Kada je riječ o mašini za veš, energetski najefikasniji način njenog korištenja odnosi se na mudar odabir temperature: preporučuje se da odjeću koja nije mnogo zaprljana treba prati na 30-40 stepeni, ali uz program koji duže traje. Također je važno prati odeću kada možete sačekati da program završi pranje ili jednostavno koristite funkcije vremenskih postavki koje su dostupne na najnovijim veš mašinama. Na primjer, uz aplikaciju LG Smart ThinQ™ korisnici mogu podesiti da uređaj završi sa pranjem kada dođu kući, kako bi se izbjeglo da mokra odeća stoji dugo u bubnju.

 

 

Savjesno korištenje kućnih uređaja

 

Pouzdani i energetski efikasni kućni uređaji imaju značajnu ulogu u zaštiti okoline – pogotovo kada se koriste savjesno. Na primer, frižider ne bi trebalo postavljati u blizini izvora toplote ili direktno izložiti sunčevoj svetlosti. Kondenzatorska rešetka na pozadini uređaja mora imati dovoljno prostora za dobru ventilaciju pa frižider ne treba stavljati u uzak prostor, dok sa rešetke treba uklanjati prašinu svakih šest mjeseci.

 

 

LG pametna kuhinja

 

Vještačka inteligencija doprinosi smanjenju potrošnje energije

 

Uređaji koji koriste vještačku inteligenciju, poput najnovijih LG OLED televizora ili frižidera mogu analizirati navike korisnika i prema tome odabrati najbolja podešavanja za optimalni performans koji doprinosi energetskoj efikasnosti. Na primjer, ako ste na putu, aplikacija LG Smart ThinQ™ omogućava da frižider podesite tako da štedi energiju dok vas nema, a ako ste kod kuće i slučajno ste zaboravili da zatvorite vrata frižidera, aplikacija na pametnom telefonu će vas na to upozoriti. Uz pomoć vještačke inteligencije svoje domaćinstvo možemo lako prilagoditi sopstvenom životnom ritmu i istovremeno brinuti o okolini.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Spektakularan nastup Tomasza Stanka