Počeo prvi WomEmpower festival u Mostaru

U Mostaru je prethodnih dana počela jedna nova umjetnička priča unutar koje se okupilo i angažiralo 30 umjetnica i aktivistica iz Bosne i Hercegovine, regije i inozemstva. Riječ je o prvom WomEmpower festivalu koji je proizašao iz Street Arts Festivala u Mostaru s ciljem da umreži i afirmira mlade umjetnice, te ponudi programe i aktivnosti koji kroz umjetnost i dijalog propituju ženska prava i dotiču se problematika s kojima se žene danas susreću u BiH i šire.

 

WomEmpower festival također je dio i umjetničke razmjenu grupe umjetnica iz BiH koje okuplja Street Arts Festival s aktivisticama i umjetnicama iz Njemačke, koje su imale priliku razmijeniti znanja i iskustva  u Berlinu,  a saradnju su nastavile u Mostaru kroz učešće i kreiranje festivalskih sadržaja.

 

Razmjena u Berlinu (1)

 

Otvaranje festivala u Mostaru obilježilo se izložbom fotografija mladih autorica iz BiH te predstavljanjem aktivističkog koncepta umjetnice Smirne Kulenović Bosnian Girl 2. Također, počela je i umjetnička kolonija u prostorijama Ćorovića kuće na kojoj je festival ugostio socijalnu radnicu i aktivisticu u borbi za ženska prava Aldijanu Trbonja Tule. Nakon motivacijskog razgovora s njom, umjetnice su počele stvarati radove koji će imati snažne poruke te koje  će publika moći vidjeti na izložbi krajem ovog mjeseca.

 

Ovaj festivalski koncept okupio je zaista predivne i snažne  umjetnice i aktivistice s kojima nam je zadovoljstvo surađivati i s kojima ćemo nadammo se kreirati nove projekte i razmjene  u budućnosti i osnaživati ovu aktivističku i umjetničku  platformu, ističu organizatorice.

 

 

Likovna kolonija 3 mostar kolonija

 

Za vikend, tačnije u subotu, 22.9. u 20 sati  u prostorijama OKC Abrašević bit će održana izložba plakata umjetnice iz Banja Luke Vildane Hrnjić.

 

Plakati su zasnovani na nekim od glavnih problema sa kojima se mlade djevojke i žene susreću – od standarda ljepote, manjka samopouzdanja, osjećaja manje vrijednosti do fizičkog nasilja, silovanja, raka i brojnih drugih. Sve teme se posmatraju iz perspektive (samo) iscjeljenja, a plakati imaju jake poruke koje osnažuju posmatrače/ice da budu dio rješenja i da budu oni/e koji će zacijeliti ožiljke umjesto stvarati nove. U sklopu izložbe bit će prikazan kratki film Šljiva u novembru umjetnica i aktivistica iz Banja Luke, Tajane Dedić i Ene Mitrovske.

 

Istu večer u Clubu BLAM festival će, također predstaviti Dj-ice iz BiH na muzičkom programu Tender Frequencies gdje nastupaju Sabina Dedić – Erocki Program, Medina Prasović – Mex i Marina Mimoza.

 

U nedjelju, 23.9. u 19 sati na Krivoj ćupriji ispred Black Dog Puba bit će postavljena prva samostalna izložba mlade autorice iz Mostara Medine Dedić.

 

Festival se realizira u sklopu projekta Women in Actions u implementaciji Vijeća mladih Grada Mostara uz donatorsku podršku Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.