originalna stranica iz stripa Tajna Nikole Tesle by Enis Čišić

Preporuka: Priča Karima Zaimovića TAJNA NIKOLE TESLE pretočena u strip

Karim Zaimović (1971.-1995.) bio je jedan od najvećih književnih talenata na ovim prostorima u 20. vijeku i veliki ljubitelj stripa. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, sama Tajna džema od malina osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u svakoj historiji bh. književnosti.

 

Knjiga nastala u periodu opsade, prvo je prošle godine pretočena u istoimenu pozorišnu predstavu rediteljice Selme Spahić, a danas je u časopisu Massachusetts Review objavljen strip nastao prema jednoj od njegovh priča Tajna Nikole Tesle. Priču su pretočili u strip jako talentirani strip crtač Enis Čišić i Aleksandar Brezar, novinar i prevoditelj.

 

karim zaimovic cisic

 

Kada mi je prije tri godine urednik Massachusetts Reviewa, Jim Hicks, onako usput predložio da bi bilo dobro da neko pretvori jednu od priča Karima Zaimovića u strip, nisam znao u šta se upuštam – na kraju krajeva, niti sam se do tada bavio stripom, niti sam i u jednom momentu pomislio da ću se ikada baviti tim žanrom. Prvih godinu dana me je, svaki put kada bih pomislio na tu ideju, hvatao panični strah: da li sam ja u stanju da Karimove riječi pretvorim u strip, kojeg je on toliko volio i čiji je bio najbolji kritičar u bivšoj državi?, napisao je Aleksandar Brezar na svom blogu.

 

 

U decembru 2012. odlučio se uhvatiti u koštac sa stripovanom verzijom Karimove priče, odabravši njemu najdražu, Tajna Nikole Tesle.

 

– Raspitao sam se ko bi bio dovoljno sposoban (i dovoljno lud) da se, kao crtač, upusti u takvo nešto, i tako sam upoznao Enis Čišića, genijalnog sarajevskog umjetnika i strip-crtača. Želio sam, također, da to bude neko iz BiH, jer mi je bilo važno da radim s nekim ko će znati da na papir prenese estetiku, arhitekturu i, što je najvažnije, atmosferu života u Sarajevu i Bosni u vrijeme kada je Karim pisao svoje priče. Nisam mogao poželjeti bolju osobu za saradnju, što se pokazalo u narednih godinu i kusur konstatnog dopisivanja i druženja, rekao je Aleksandar.

 

 

Karim Zaimović
Karim Zaimović

karim

 

Mnogi smatraju da je najtragičnija sudbina bh. književnosti dvadesetog vijeka upravo sudbina Karima Zaimovića, međutim Karim i njegovo djelo nastavljaju živjeti i, baš kako kaže Semezdin Muhedinović, dvadeset godina poslije njegove smrti Karimovo djelo biva sve aktualnije.

 

Strip možete besplatno preuzeti ovdje!

tekst_FBL

ilustracije_Enis Čišić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
25. godišnjica PRIMER FESTIVAL POP ROCK DE BARCELONA: Festival kroz objektiv Andreja Đerkovića