Prema prognozama meteorologa, u narednom periodu ponovno je za oฤekivati period velikih vruฤina i mnogo sunฤanih sati. Za veฤinu nas, ljeto je najdraลพe godiลกnje doba, jer ga povezujemo sa odmorom, odlaskom na more, bazene i uลพivanjem na suncu. Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vruฤine, ovo godiลกnje doba zahtjeva promjene naฤina ลพivota, od prehrane i odijevanja do drugaฤijeg rasporeda aktivnosti, istiฤu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Mnoลกtvo opasnosti moลพe pokvariti odmor.
โ Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom teลพinom, osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetiฤare, hroniฤne bolesnike, sportiste i radnike na otvorenom, navodi rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo u INZ dr. Elma Kuduzoviฤ.
Ljetu se trebamo znati prilagoditi kako bismo izbjegli moguฤe ลกtetne posljedice koje nosi sa sobom, a slobodno vrijeme iskoristili za opuลกtanje i oporavak.
โ Nemojte se zbog neznanja ili lijenosti dovesti u situaciju da upadnete u njegove zamke i ne iskoristite sve prednosti na najbolji moguฤi naฤin. Visoke temperature, pojaฤano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suoฤavate tokom ljeta, navodi dr. Kuduzoviฤ.
Nekontrolisano izlaganje sunฤevim zrakama kao i nekoriลกtenje sredstava sa zaลกtitnim faktorom moลพe izazvati negativne promjene na koลพi, ukljuฤujuฤi opekotine, ubrzano starenje, te u krajnjem sluฤaju i karcinom koลพe, melanom.
Postepeno izlaganje suncu
Bez obzira na tip koลพe najvaลพnije se pridrลพavati osnovnih preventivnih mjera, kao ลกto je da se aktivnosti pokuลกaju svesti na jutarnje i poslijepodnevne, smanjiti izlaganje suncu u periodu od 10 do 17 sati kada je najveฤi indeks UV zraka.
Prilikom izlaganja sunฤevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najveฤim zaลกtitnim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuฤe, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja. Bitno je i sunฤati se postepeno (prvi dan 15 minuta, pa postepeno produลพavati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunฤevim zrakama ย u periodu od 10 do 17 sati, navode iz INZ.
Potrebno je oblaฤiti laganu, ลกiroku i svijetlu odjeฤu od prirodnih materijala uz obaveznu zaลกtitu glave kaฤketima ili ลกeลกirima, te nositi sunฤane naoฤale sa UV zaลกtitnim slojem.
Potrebno je unijeti najmanje 2l vode dnevno
โ Zbog visokih temperatura i poveฤanog gubitka teฤnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koลพi potrebna veฤa koliฤina vode (najmanje dvije litre dnevno, ลกto je otprilike osam ฤaลกa). Preporuka je unositi teฤnost polako, u malim koliฤinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslaฤena piฤa koja ฤe samo pojaฤati dehidrataciju. Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojaฤano znoje (rad na otvorenome, sportaลกiโฆ) i uz to su sklone niลพem krvnom pritisku, uz obiฤnu vodu, savjetuje se i mineralna negazirana voda, s obzirom na to da znojem pojaฤano gubimo i elektrolite (magnezij, kalij, natrij i sl.), kaลพe dr. Kuduzoviฤ.
Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate ฤista, zbog moguฤih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih oฤiju, a obavezno nakon kupanja u takvoj vodi istuลกirajte se toplom vodom i sapunom.
Ljeti su ฤesti ugrizi ili ubodi razliฤitih insekata koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbeลพom koลพe te velikim bolnim otokom. Mjesto uboda vaลพno je odrลพavati ฤistim kako ne bi doลกlo do razvoja infekcije.
Jako je vaลพno pokuลกati se suzdrลพati od ฤeลกanja koลพe jer se upravo na taj naฤin najฤeลกฤe omoguฤi razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu ฤeลกanjem.
U sluฤaju da se pojavi otok ย stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (mokri peลกkir ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu) kako bi je smanjili. U sluฤaju razvoja infekcije ili neke neobiฤne koลพne promjene na mjestu uboda, pojave povraฤanja ili poteลกkoฤe s disanjem javiti se ljekaru ลกto prije.
ฤuvanje namirnica
Tokom cijele godine, navode struฤnjaci, a naroฤito ljeti treba paziti na ฤuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature nepravilno ฤuvanje namirnica skraฤuje vijek trajanja te bitno utiฤe na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica.
U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela: upotrebljavati samo svjeลพe namirnice, adekvatno ih termiฤki obraditi i po moguฤnosti svakodnevno pripremati svjeลพe obroke.
Posebnu paลพnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao ลกto su meso, jaja, riba, mlijeko i mlijeฤni proizvodi.
Osim pravilnog ฤuvanja hrane, termiฤke obrade i temeljitog pranja voฤa i povrฤa, trovanje hranom sprijeฤit ฤemo ฤestim pranjem ruku te pravilnom higijenom vaลกeg suฤa i pribora za rad sa hranom (naroฤito daska za rezanje mesa), kaลพu iz INZ-a.
Pridrลพavajuฤi se navedenih savjeta iskoristite sve prednosti ljeta, boravka na moru i suncu bez posljedica.

