SHEBEK SOAPS, sapuni koje ćete poželjeti pojesti

Release Date
12/01/2021
razgovarala
Besima Svraka
fotografije
Shebek Sopas

Azra Karkin Spahić oduvijek je voljela prirodu i skupljanje biljaka. Još od malena je učila nazive biljaka i interesovalo je njihovo djelovanje na ljudski organizam. Zbog toga je upisala farmaciju, koja joj je pružala  mogućnost da nauči kako ljudski organizam funkcioniše i kako određene aktivne tvari utiču na njega. Kada je položila prijemni na farmaciji tata joj je kupio knjigu Kozmetologija i u njoj napisao posvetu sa željom da jednoga dana ima svoju kozmetiku. Danas, 15 godina poslije, Azra je magistrica farmacije, koja trenutno završava i master studij Marketing managment na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a iz svega toga nastao je brend Shebek.

 

Azra Karkin – Spahić

 

Shebek su prirodni premium sapuni i njega kože bazirana na upotrebi najkvalitetnijih sastojaka koji pomažu koži da održi svoj prirodni hidrolipidni balans, nadoknadi ono što joj nedostaje i učini da se osjeća onako kako je to priroda zamislila. Svi sastojci su prirodni uključujući eterična ulja koja koriste za mirise, biljke i gline koje koriste kao boje. Tu su i sastojci poznati po svojim hranjivim svojstvima kao što su kokosovo mlijeko, med, svježi avokado, banana, kakao puter, shea puter, bademovo ulje, avokado ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje. Zbog brige o prirodi u svojim recepturama ne koriste palmino ulje, niti vještačke sastojke.

 

Zašto baš Shebek Soaps?

– Moja želja je bila da napravim kozmetički proizvod koji će biti prirodan i sadržavati najkvalitetnije hranjive sastojke. Kako je prvi korak u higijeni kože njeno čišćenje, odabrala sam da krenem od sapuna. Fascinirao me je tradicionalni postupak pravljenja sapuna i pomisao da mogu napraviti sapun kakav želim sa svim potrebnim tvarima za dati tip kože, koji će istovremeno uklanjati nečistoće i hraniti kožu. Naziv Shebek – tako me je nana zvala kada sam bila mala jer sam bila živo i nestašno dijete. Ja sam za nju bila Nanin šebek, a sestra je bila Nanina princeza.

Misao vodilja koja je pokrenula Shebek jeste želja da napravite sapun koji će sadržavati najkvalitetnije prirodne sastojke i pomoći koži da održi svoju blistavost. Koji sapun ste napravili prvi? Zašto baš taj?

– Prvi sapun sam napravila sredinom 2019. godine, čemu je prethodilo višegodišnje istraživanje na temu sapuna i njihove proizvodnje. Imao je jednostavniji sastav i bio je relativno lagan za napraviti. Željela sam da bude roze boje ali sam zaboravila dodati rozu glinu pa je ostao bijeli. Ukrasila sam ga sa ružinim laticama na vrhu i napravila valove. Jedva sam čekala sutradan da vidim kako je ispao i zaista je bio lijep. Bijeli valovi podsjećali su na mlijeko. Sjedila sam pored prozora, posmatrala ga iz svakoga ugla i divila mu se.

S obzirom na situaciju, koju je uzrokovala pandemija, koliko je potrebno hrabrosti da se pokrene novi biznis?

– Ja vjerujem da treba iskoristiti prilike koje nam dolaze jer nisu slučajno tu. Nikada ne znamo šta sutra nosi sa sobom. Volim da se vodim intuicijom i kada mi srce kaže da je nečemu vrijeme tada krenem.

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli pri ulasku u poduzetništvo?

– Za svaki posao neophodno je početno ulaganje i inicijalni kapital. U mom slučaju izdaci nisu bili tako veliki kao za neke druge biznise, ali bilo je potrebno nabaviti opremu, materijal, pakovanja, obezbijediti prostor i opremiti radni laboratorij. U početku ste vi svome biznisu sve, i poduzetnik i menadžer i tehničar; što zahtijeva puno vremena, truda i odricanja. Zbog toga često nisam kući jer poslije svoga osnovnog posla idem da pravim sapune i vrlo često se zadržim do policijskog sata. Onda dođem kući i printam obilježivače ili smišljam sastav idućeg sapuna i njegov izgled.

Po čemu se Shebek Soaps razlikuju od onih klasičnih koje nalazimo na policama u trgovini?

– Shebek sapuni spadaju u kategoriju prirodnih premijum sapuna koji sadrže pažljivo birane ljekovite tvari. Posebnu pažnju posvećujem formulisanju receptura, svaki sastojak je tu sa svrhom te svaki ima ljekoviti efekat na kožu. Sapune izrađujem u manjim serijama s puno ljubavi i pažnje kako bih osigurala najviši nivo kvalitete. Koristim tradicionalni metod hladnog postupka. To omogućava sastojcima da ostanu na niskoj temperaturi i zadrže svoja terapeutska svojstva.

Vaši sapuni izgledaju kao neki super ukusni kolačići i kad ih vidite imate želju da ih probate. Lavanda, pčelinji vosak, djevičansko maslinovo ulje, bademovo ulje, kako puter su sastojci koje koristite, kako nabavljate sirovine? 

– Dosta ljudi kaže da bi Shebek sapune pojeli. Baš nam se desila ta situacija u Bazerdzanu kada je mušterija bila poslužena sa kolačima koji su bili na pultu, ona je greškom uzela da proba sapun. Dosta sirovina nabavljam od distributera u BiH, eterična ulja i neke putere iz Velike Britanije, gline iz Indije i Portugala itd. Bitno mi je da su dobavljači provjereni i da imaju kvalitetne sirovine.

Kako izgleda proces pravljenja? 

– Pri izradi sapuna koristim tradicionalni metoda hladnog postupka. Proces kreće rastvaranjem natrijum hidroksida u tečnosti (vodi, mlijeku, čaju, jogurtu). Potom se rastvor polako doda u mješavinu ulja, pažljivo rukujući miješa štapnim mikserom dok smjesa ne počne stvarati trag. U trag se dodaju eterična ulja, med ili druge komponente u malom procentu, smjesa se promiješa i ulije u kalup. Za dva dana sapun iz kalupa se reže na pojedinačne sapune i potom ostavi da sazrijeva 4-6 sedmica do korištenja.

S obzirom na to da se radi o ručnoj izradi, iziskuje li ona mnogo vremena?

– Da bi se napravio jedan sapun potrebno je otprilike 1,5-3 sata u zavisnosti od količine koju pravite i toga da li koristite vodu, mlijeko ili jogurt kao rastvarač za natrijum hidroksid. Zatim slijede druge radnje kao što je rezanje sapuna, obilježavanje, obrada ivica, te kada sapun sazri lijepi se omot. Sve u svemu, od početka procesa do trenutka kada se sapun nađe u prodaji, protekne skoro 2 mjeseca.

Ubrzo je brend koji u nazivu ima riječ ‘soaps’ dobio i savršen ‘Lotion bar’ sa domaćim pčelinjim voskom, sigurni smo da ćete vremenom još više širiti asortiman, da li već nešto imate u planu?

– Na početku sam željela praviti samo sapune ali kako je nastupilo hladnije vrijeme napravila sam Losion za zaštitu kože ruku kao komplet uz sapune. Losion je namijenjen zaštiti kože ruku i tijela, sadrži ljekovite tvari koje štite kožu od isušivanja, obnavljaju ispucalu kožu i hrane je. Novi proizvod koji sam napravila je Body Butter Bar. Namijenjen je njezi kože nakon tuširanja, bogat je puterima za tijelo koji je hrane i daju potrebnu hidrataciju.

Šta nam još pripremate u vremenu koje dolazi?

– S obziorom da nam se bliže praznici Valentinovo i Dan žena fokusirat ću se na pravljenje poklon paketa koji su u vrijeme novogodišnji praznika bili odlično prihvaćeni. Potom ću pripremiti kolekciju sapuna za proljeće, a plan mi je i usavršiti dodatne tehnike ukrašavanja sapuna. Shebek proizvodi se trenutno mogu naći u Bazerdzan concept shopu na Baščaršiji kao i na Bazerdzan webshopu www.bazerdzan.ba.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.