Sjećanje na Davorina Popovića i Adija Lukovca

Na današnji dan, 18. juna obilježava se godišnjica smrti dvojice istaknutih bh. muzičara, Davorina Popovića i Adija Lukovca.

 

Glavni grad BiH na današnji dan obilježava godišnjice smrti dvojice sugrađana, legendarnog pjevača Indexa, Davorina Popovića, te inovativnog frontmena grupe Ornamenti, Adija Lukovca. Ova dva muzičara nisu bili popularni u isto vrijeme, u istoj mjeri, niti je njihov muzički izraz bio povezan, ali svaki od njih ostavio je neizbrisiv trag na historiju muzičkog stvaranja u Bosni i Hecegovini i regionu.

 

Davorin Popović, pjevač Indexa, bio je jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije. Muzičku karijeru je počeo u grupi Lutalice, a Indexima pristupa krajem 1964. godine. Kao vokalni solist, ali veliku uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: Svaka je ljubav ista (osim one prave) (1975.), S tobom dijelim sve (1984.) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine. Pjevao je Žute dunje za soundtrack filma Kuduz, a nastupio je i na Eurosongu 1995. godine s pjesmom 21. vijek i zauzeo 19. mjesto.

 

Prije toga je Davorin za Eurosong konkurisao 1967. s Indexima, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, onu braće Mulahalilović, te još jednu u grupi s Mahirom Paloš, Slobodanom Vujovićem i Željkom Katavić.

 

Davorin Popović umro je 18. juna 2001. godine.

 

U njegovu čast, ustanovljena je godišnja muzička nagrada u BiH, nazvana Nagrada Davorin. Muzička nagrada Davorin kasnije je preimenovana u nagradu Indexi.

 

 

 

Adi Lukovac jedan je od od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene. Spada u pionire elektronske muzike u Bosni i Hercegovini. U svojoj muzici je uvijek provlačio etno motive kao što su saz i napjevi, i dugo vremena djelovao skupa sa grupom Ornamenti, koji su bili bliski ideji elektro ambijent etna.

 

Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound), kao i studio pod kojom su i objavili svoja dva albuma. Bio je saradnik Dine Merlina na albumu Sredinom. Adi je radio i svoje autorske projekte, muziku za predstavu Tvrđava i muziku za film Remake.

 

Poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći 18. juna 2006.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tim Clancy i Jim Marshall ne posustaju u pomoći izbjeglicama