U Trogiru otvorena izložba radova Alise Teletović

Brojni posjetitelji i turisti u drevnom dalmatinskom gradu imali su protekle sedmice priliku pogledati odabrane radove Alise Teletović na izložbi pod nazivom Poljupci brda, u autentičnom prostoru atrija Muzeja grada Trogira.

 

Alisa_Teletovic_Trogir_3

 

Zadovoljstvo i privilegija je postati dio umjetničke ponude u kulturno-historijskom gradu veličanstvenih spomenika i zbirki s brojnim remek djelima. Zahvalna sam Galeriji grada Trogira na prilici da se i moje ime ubilježi u kulturni mozaik ovog grada. Na otvaranju je bilo radosno, Trogir je bio u euforinji nogometa, svi su bili na ulicama i šetali su. Ulazili su privučeni bojama i neobičnim sjajem koji je dolazio iz naših osmijeha. U Muzeju sam bila dočekana kako priliči, s poštovanjem, podrškom i uz svesrdnu pomoć kustosice Aleksandre Bilić Petričević. Osjećala sam da u poslu umjetnika, u ovom što radim, nisam usamljena, izjavila je bh. umjetnica Alisa Teletović nakon otvaranja samostalne izložbe u Trogiru.

 

Alisa_Teletovic_Trogir_4

 

Zanimljiva biografija ove slikarice ogleda se u njenim djelima. Povratkom kući u Bosnu i Hercegovinu iz Australije nakon 17 godina izbivanja, odlučila je da spoji dva kontineta hrabro objedinjujući dvije kulture. Priča koju Alisa poručuje svojim crtežima povezuje široke pustinjske pejzaže Australije sa dinarskim vedutama Hercegovine. Tako su nastali ciklusi Poljupci brda i Putnik vremena.

Ova izložba izvan BiH samo je mali dio moje karijere koje započinje još davno, ali je bila prekidana, puna izazova, koji su mene i moje slike obogatili.

 

 

Alisa_Teletovic_Trogir_5

Alisa Teletović, likovna umjetnica iz BiH, diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada. Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju. Živi i radi u Sarajevu, stvarajući slikarska djela i primijenjenu umjetnost u svom ateljeu. Njeno umjetničko djelovanje možete pratiti na zavničnoj web stranici: http://www.alisateletovicartist.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Saša Naprta: Punom parom radimo na novom albumu