8 najpoznatijih poljubaca u umjetnosti

[ssba]
June 19th, 2020

Da li je moguće poljubac prenijeti na slikarsko platno? Mnogi umjetnici su to pokušali. Ne samo slikari nego i vajari, pjesnici, fotografi – svi su oni probali da jedinstveni čin poljupca prikažu u njegovoj punoći. Portal Kultiviši se izabrao je osam najpoznatijih poljubaca u umjetnosti. Poljupci na ovim slikama su senzualni i erotični, požudni, ali i nježni i enigmatični. Na ovim slikama nije prikazana samo toplina poljubaca nego i hladnoća koju mogu da stvore.

 

 

 

Gustav Klimt_Poljubac

Iako dugo na marginama svjetske umjetnosti, Gustav Klimt konačno dobija ono što je zaslužio. Njegova najpoznatija slika Der Kuss (Poljubac) iz takozvanog „zlatnog perioda“ njegovog stvaralaštva. Granica tijela dva ljubavnika na slici gotovo i da nema, toliko su isprepleteni.

 

 

 

Klimt_-_Der_Kuss_-_The_Kiss

 

 

 

René Magritte_Ljubavnici

Magritte je o svom stvaralaštvu rekao: Moje slike su vidljivi prizori koji ništa ne skrivaju; one izazivaju misteriju i, doista, kada neko gleda moje slike, postavi sebi jednostavno pitanje – Što to znači? Ne znači ništa, jer ni misterija ne znači ništa, ona je nesaznatljiva.

 

Magritte - The Lovers

 

 

 

 

Pablo Picasso_Poljubac (1967.)

Strast i požuda na ovom Pikasovom crtežu daleko su od nježnosti i blage ljubavi. Ovo djelo je nastalo brzo nakon 86. rođendana slikara. Karnevalizacijski se slavi radost života kroz ovaj poljubac.

The Kiss 1967 by Pablo Picasso 1881-1973

 

 

 

 

Henri de Toulouse-Lautrec_U krevetu, poljubac (1892.)

Ova slika prikazuje homoseksualnu ljubav, na slici su dvije prostituke iz bordela. Slikar je na nekoliko svojih slika prikazao lezbejsku ljubav za koju je mislio da je suština seksualnog zadovoljstva.

In-Bed-The-Kiss-by-Henri-de-Toulouse-Lautrec

 

 

 

 

Roy Lichtenstein_ Poljubac V (1964.)

Pop-art i strip je ono što prvo pada na pamet kad se ova slika ugleda. Nejasno je da li se par na slici miri ili zauvijek razdvaja. Protivrječnost poljupca zbog toga kao da je ovde uvećana, stavljena pod lupu.

Roy Fox Lichtenstein

 

 

 

 

Jean-Léon Gérôme_Pygmalion i Galatea

Ovo je ilustracija jedne scene iz Ovidijevih Metamorfoza. Naime, Pygmalion je vajar koji stvara figuru Galateje, idealne žene. Zaljubljuje se u nju i želi da je ona stvarna, a boginja Venera mu ispunjava želje i oživljava Galateu.

Jean-Leon_Gerome_Pygmalion_and_Galatea_ca

 

 

 

 

Francois Boucher_Hercules i Omfala

Slike poljubaca bile su rijetke u renesansi, ali sa dolaskom rokokoa to se mijenja. Boucher na ovoj slici prikazuje Herkulesa u zagrljaju Omfale, kod koje je bio zarobljen godinama.

Francois Boucher Hercules and Omfala

 

 

 

 

Kitagawa Utamaro_Iz Pjesme jastuka (1788.)

Zbirka Pjesme jastuka japanskog umjetnika Utamara, sastoji se od 12 slika kojima se ilustruje ljubav i seksualnost. Smatra se da je stvaralaštvo ovog slikara uticalo na kasnije evropsko slikarstvo, posebno na Eduardoa Mañéa i Toulouse-Lautreca.

UO

 

izvor_kultivisise.rs
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team