Recept Georgea Orwella za božićni puding

[ssba]
December 24th, 2013

Donosimo vam do sada nepoznati isječak iz Orwellove skripte Britanska kuharica koja na kraju nikada nije objavljena.

 

Naime, 1946. godine Britanski savjet je genijalnog pisca zadužio da piše o britanskoj hrani.Tajming nije mogao biti gori. Velika Britanija je bila usred perioda racionisanja hrane, pa je njegova skripta posmatrana kao proslava kulinarske ekstravagancije u vrijeme kad su svi bili prisiljeni da štede. Stoga nikad nije objavljena. Upravo u njoj se nalazio Orwellov recept za Božićni puding.

 

Mast je jedan od ključnih sastojaka i ne može ga zamijeniti margarin niti ništa slično, pa vam savjetujemo da ga potražite u obližnjem marketu!

 

puding

 

U drugom dijelu ručka dolazimo do najslavnijeg dijela engleske kuhinje – pudinga. Broj pudinga toliko je velik da bi nemoguće bilo dati kompletnu sliku svih načina na koje se priprema. No, možemo ga svrstati u tri glavne grane. Puding od masti, pite i mliječni pudinzi. Tijesto od masti, koja se pojavljuje u brojnim kombinacijama, od slanih do slatkih jela, sasvim je obično tijesto s kravljim lojem umjesto margarina, masla ili svinjske masti. Može se peći, ali češće je kuhamo ili parimo. Najbolji od svih pudinga s ovom masti je puding od šljive, koji je iznimno bogato i skupo jelo koje svi u Britaniji jedemo za Božić. 

 

U jednostavnijim vrstama pudinga kora od masti se zasladi sa šećerom i nanesu se smokve, datule, ribizle ili suhe grožđice, a može biti i od đumbira ili marmelade sa narandžama, ili se koristi kao punjenje za kašu od jabuka ili voćnog vina, ili se uzastopni krugovi džema slože u cilindrični oblik i on se nazovi zdepasti puding, a može se i jesti i sam sa malo sirupa koji se pospe po njemu.

 

Jedna od najboljih vrsta je  valjušak od kuhanih jabuka. Sredina jabuke se odstrani, tako nastalu rupu napunimo smeđim šećerom, a zatim se jabuka prelije tankim slojem masti. Sve se zajedno dobro veže u kakvu tkaninu i prokuha.

 

 

 

 

Recept za Božićni puding

 

Sastojci_450 gr ribizli, sultanija i grožđica, 50 slatkih badema, 30 gorkih badema, 100g različitih kora od voća, 250g smeđeg šećera, 250g brašna, 100g krušnih mrvica, ½ kašičice soli, ½ kašičice naribanog muškantnog oraščića, ¼ kašičice cimeta u prahu, 170g masti, korica i sok jednog limuna, 5 jaja, malo mlijeka, malo piva ili brandyja.

 

Priprema_Operite voće. Nasjeckajte mast, korice voća, grožđice, bademe blanširajte i nasjeckajte bademe. Pripremite mrvice hljeba, te u zdjeli pomiješajte sve sastojke.Prosijte začine i so u brašno. Smješajte sve suhe sastojke u zdjelu. Istucite jaja, pomješajte ih sa sokom od limuna i dobro izmješajte. Ako je mješavina previše čvrsta, dodajte malo mlijeka. Neka mješavina odstoji nekoliko sati u pokrivenoj posudi. Onda opet dobro pomješajte i nanesite u dobro namasćenu posudu promjera 8 cm. Prekrijte papirom za pečenje i kuhajte ili parite pet do šest sati. Onaj dan kada budete trebali jesti puding, ponovo podgrijte tako što ćete ga kuhati na pari 3 sata. Kada ga budete posluživali, naspite preko njega punu kašiku toplog brandyja i zapalite vatru.

 

U Britaniji je običaj da se u svaki puding stave novčić ili dva, porculanski ukras ili srebrni privjesak, za koje se vjeruje, da donose sreću.

 

 

 

 
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team