12 historijskih barova koje bi svaki ljubitelj knjiga trebao posjetiti

 

1. The Eagle and Child (Oxford, Engleska) – važni gosti_J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis

enhanced

Univerzitetski pub, koji postoji još od sredine 17. vijeka, služio je kao zvanično mjesto okupljanja Tolkiena, Lewisa i ostatka grupe pisaca koja se zvala Inklings. U periodu od 1933. do ranih 1950., grupa se sastajala jednom sedmično u Rabbit Roomu, privatnom loungeu koji pripada baru, kako bi međusobno razmjenjivali i kritikovali nedovršene skripte.

 

Danas, zidovi udobnog Rabbit Rooma ukrašeni su komadićima uspomena, uokvirenim fotografijama autora i potpisanim dokumentima sa porukom – Ovdje potpisani su upravo boravili u vašoj kafani i pili u vaše zdravlje – od autora za bivšeg vlasnika.

 

 

 

 

2. Vesuvio Cafe (San Francisco) – važni gosti_Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Neal Cassady

vesuvio

Ovaj kičasti North Beach bar bio je početna tačka za pojedine opasne pisce Beat generacije, a aleja iza bara je čak i nazvana Kerouac. Možete sjediti prekoputa obnovljene knjižare City Lights, koja sada služi kao spomenik jazzu, umjetnosti, poeziji i kreativnom životnom stilu. Također, se poslužuju i neka alkoholna pića.

 

 

 

 

3. White House Tavern (New York) – poznati gosti_Dylan Thomas, James Baldwin, Anais Nin, Norman Mailer

white

The White Horse Tavern otvorena je 1880. godine i do 1950. bila je poznata po okupljanju konjanika, sve dok nije velški pjesnik Dylan Thomas počeo dolaziti u nju. Posebno je proslavio pomalo morbidan događaj. Thomas je u toj kafani popio posljednje piće. Naime, u novembru 1953. nakon što je popio 18 viskija, srušio se na trotoar, a kasnije preminuo u St-Vincent bolnici. Ipak, taverna je ostala omiljeno mjesto za književni krug, privlačeći pisce i pjesnike do današnjeg dana.

 

 

 

4. El Floridita (Havana) – poznati gost_Ernest Hemingway

el floridita

Svijet se oduševio El Floriditom 1940-ih, a Hemingway se pronašao u sred tog zanosa. Tokom 20 godina koje je proveo na Cubi, to mu je bio omiljeni bar i njegovo piće zaleđeni Daquiri, postalo je njihov zaštiti znak. U svojim radovima, posebno u Islands In The Stream, proslavio je bar kao i originalni koktel (bar je poznat i kao La Cuna Del Daquiri ili The Cradle of the Daquiri), a bar mu je uzvratio istom mjerom. Papa Hemingway danas ima počasnu stolicu za šankom, bistu, bronzanu statuu u prirodnoj veličini, kao i asortirane uspomene i fotografije.

 

 

 

5. Cerveceria Alemana (Madrid) – poznati gost_Ernest Hemingway (opet)

alemana

Nije tajna da je Hemingway volio piti, tako da nije iznenađenje da je iza sebe ostavio omiljene barove širom svijeta. U Španiji je to bila Cerveceria Alemana, sala za pivo otvorena 1904. odolijeva promjenam. Hemingway joj je odao počast u The Sun Also Rises. Posjetioci i dalje mogu sjediti za njegovim omiljenim stolom, mramornim vrhom i uživati kroz gledajući kroz prozor.

 

 

 

6. Carousel Bar at Hotel Monteleone (New Orleans) – poznati gosti_Tennessee Williams, William Faulkner, Ernest Hemingway, Eudora Welty, Truman Capote

Carousel Bar at Hotel Monteleone

Hotel Monteleone ugostio je toliko pisaca da mu je čak i asocijacija Friends of the Libray dodijelila i zvaničnu oznaku 1999. Impresivna lista gostiju uključuje i neka od najutjecajnihih imena Juga, a Truman Capote je čak tvrdio kako je zapravo rođen u jednoj od soba ovog hotela. (Hotel to negira, iako je Capoteova majka tamo živjela tokom trudnoće). Hotel i lounge historijske su znamenitosti francuskog kvarteta i moraju se vidjeti. Ukoliko posjetite hotel Monteleone očekujte da ćete potrošiti jako puno novca.

 

 

 

7. Kennedy’s (Dublin, Irska) – poznati gosti_Samuel Beckett, Oscar Wilde, James Joyce

Kennedy

Književna historija bara Kennedy’s posebno je zanimljiva jer uključuje i goste i zaposlenike. Dok je tu bio dućan, mladi Wilde je zarađivao platu slažući police. Danas je to samo pub, međutim, posjetitelji mogu uživati u pivu u istom mramornom baru gdje su sjedili stari prijatelji Beckett i Joyce.

 

 

 

 

8. Old Town Bar and Restaurant (New York) – poznati gosti_Frank McCourt, Seamus Heaney, Nick Hornby, Billy Collins, Pete Hamill

old town

U Flatiron distriktu (kvart u New Yorka) ovaj bar omiljeno je mjesto pojedinih pisaca modernog doba. U njemu se nalaze omoti knjiga sa autogramima koje vise na zidovima kao dokazi.Hamill je napisao na omotu A Drinking Life – Za bar zbog kojeg sam još uvijek žedan!. Pisci tu dolaze na piće, ali i organiziraju književne večeri. Većina namještaja i dekora u baru je ista od njegovog otvaranja 1892.

 

 

 

9. Les Deux Magots (Pariz) – poznati gosti_Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Ernest Hemingway

magots

Les Deus Magots je bilo mjesto za sve ljude koji su imali veze sa francuskom književnom scenom na početku 20. vijeka. Cafe je bio mjesto sastanka za brojne umjetnike, pisce i intelektualce poput Simone de Beauvoira, Sartrea, Camusa, i naravno Hemingwaya. Danas je to turistički raj. Možete popodne provesti zavaljeni u stolici na terasi, ali popiti i kafu ili martini.

 

 

 

10. Red Key Tavern (Indianapolis) – poznati gost_Kurt Vonnegut

red

Pravi fanovi Vonneguta htjet će posjetiti ovo mjesto. Bar kojege je otvorio veteran i ratni zatvorenik iz Drugog svjetskog rata, ukrašen je modelima aviona koji vise sa plafona. Vjeruje se da je ovo bilo Vonnegutovo omiljeno mjesto, a mnogi tvrde da su ga vidjeli kako pije i piše u svom separeu. Ova taverna se spominje u romanu Dana Wakefielda Going All The Way koja je napisana 1970.

 

 

 

 

11. Antico Caffe Greco (Rim) – poznati gosti_John Keats, Charles Dickens, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen, Mary Shelly, Lord Byron, Maria Zambrano

antico

Otvoren 1760., ovaj historijski orijentir je najstariji bar u Rimu (a drugi po starosti u Italiji). Svoju reputaciju raja za pisce stekao je zahvaljujući Shelly i njenim savremenicima, koji su radili na skriptama i razmjenjivali ideje dok su ispijali cappuccino za mramornim stolovima u kafeu. I dan danas privlači pažnju nekih od najvećih umova Rima.

 

 

 

12. La Rotonde (Pariz) – poznati gosti_Gertrude Stein, T.S. Eliot, F. Scott Fitzeralnd

rotonde

Ovaj pariški kafić bio je omiljeno mjesto tokom ere kada su Amerikanci živjeli u Parizu, a popularnost mu je čestim posjetama podigao (pogodili ste) Hemingway u The Sun Also Rises: Bez obzira u koji kafić kažete taksisti da vas odveze u Montparnasseu sa desne obale rijeke, uvijek će to biti Rotonde!. Ta popularnost nije izblijedila ni danas, ali posjetitelji moraju čekati nekoliko mjeseci na red. Kafić je trenutno zatvoren radi renoviranja, ali se otvara u martu ove godine.

 

 

prevela i prilagodila_Irnisa Fejzić/BuzzFeed

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Novi singl (IT GOES LIKE) NANANA producentice Peggy Gou nakon samo nekoliko dana postao neprikosnoveni dance hit