City break by Alice: Gmunden

Austrijske destinacije su nas oduvijek privlačile zbog svoje blizine Balkanu. Mnogo manje razvikan od Beča, Linza, Graza ili skijališta, Gmunden je za mene najljepše mjesto koje sam posjetila u Austriji. Nalazi se na jezeru Traunsee, i gradić je kakav se može vidjeti u ilustracijama evropskih bajki. Obzirom na veličinu (tek 63 km2), nije destinacija za svakog turista/turistkinju jer njegovi sadržaji mogu zainteresovati manji broj posjetitelja u odnosu na, recimo, obližnji Linz, ali šarm i duh Gmundena i više su nego dovoljni da od srca preporučim ovo putovanje svima.

 

 

 

Kada ići?

Ljeti je moguće plivati ili jedriti ovim prekrasnim jezerom, što je za mene dovoljan razlog da preporučim upravo ovo godišnje doba. Gmunden sam posjetila prethodnog proljeća, i iako je vrijeme bilo vedro i sunčano, planinska klima i njene posljedice su se prilično osjetile.

 

 

 

Čime do tamo?

Putujete iz BiH? Auto će vam omogućiti izlete u brojne turističke dragulje na putu do Gmundena. Autobusna karta Sarajevo – Linz košta 100 KM, a od Linza se svakodnevno i povoljno može doći autobusom do naše destinacije.

Gmunden

 

 

 

Šta ponijeti?

Sigurno je da se treba slojevito obući – gradić na jezeru okružen visokim planinama garantuje da čak i za vrijeme ljeta neće biti neočekivana niska temperatura. Ako putujete s ljepšom polovinom, oprostite na prevelikoj otvorenosti, ali – ponesite prsten, jer vjerovatno nećete posjetiti prirodno bajkovitiji grad i prikladniji za prosidbu.

Gmunden (8)

 

 

 

Koliko ostati?

Dnevni izlet ili vikend je dovoljan za obilazak, iako ćete poželjeti ostati zauvijek u ovom gradiću, pijuckajući čaj iz tradicionalnih keramičkih šalica i hraneći jezerske labudove u sumrak. Ne šalim se! Ako budete ostajali više dana od tog, iskoristite vrijeme za obilazak jezera brodom. Traunsee je pravi biser prirode, i dok je Gmunden na njegovom krajnjem sjeveru, južno se nalazi gradić Ebensee.

 

Gmunden (3)
Traunsee

 

 

 

 

Šta posjetiti / isprobati? (tips & tricks)

 

 

Svi, a posebno romantične duše_Schloss Ort je dvorac na jezeru do kojeg se dolazi dugim mostom sa obale Gmundena. Ovo je simbol grada, i najbitnija turistička atrakcija. Trenutno u njemu borave ogranci austrijske vlade zaduženi za istraživanje prirodnih znamenitosti države. Najprikladnije mjesto, zar ne?

 

Schloss Ort
Schloss Ort

 

 

Celebrity stalkers_Conchita Wurst živi u Gmundenu.

 

 

Nature lovers_Ovo je lako – samo se okrenite oko sebe. Planine, jezero, zelenilo, sve nabrojano vas u Gmundenu odvaja od ostatka svijeta.

 

 

Gmunden (1)

 

 

 

Art lovers & hipsters_Keramika iz ovog grada je jedna od najpoznatijih na svijetu. Prosječni magnet za frižider iz ovog grada je u obliku lonca ili šoljice, što govori dovoljno o značaju rada s keramikom za identitet ovog mjesta. Proizvodi nisu jeftini, ali su veoma kvalitetno izrađeni i zasigurno ćete pronaći uzorak oslikavanja koji odgovara vašem enterijeru, a najpoznatiji je bijeli sa zelenim propetim jelenom.

 

Gmunden (5)

Gmundner keramika
Gmundner keramika

 

 

Šta jesti?

 

 

Kao ovisnica o slatkišima, bilo koji grad u Austriji je dobra prilika da kratko spomenem Sacher ili Linzer tortu. Što se tiče konkretnijih jela, nisam jela u Gmundenu, ali znam da većina restorana služi tradicionalna austrijska jela kakva susrećemo i u BiH, tako da ne bi trebalo biti iznenađenja. Uostalom, ako vam posluže jelo u gmundenskoj keramici, sasvim vam je svejedno šta jedete! Almdudler je austrijsko piće pravljeno od grožđa, jabuka i planinskih trava. Ne sadrži alkohol ali se odlično miješa s njim, a okus mu je sličan ginger aleu.

 

Saher torta
Sacher torta

 

 

 

Zrnca mudrosti!

 

 

– Gmunden je dosta skup grad – pripremite se na nešto više cijene u restoranima nego u prosječnom austrijskom gradiću.

– Labudovi su prijateljski raspoloženi, ali mogu ugristi. Ovo uvijek napominjem nakon neugodnog susreta s njima.

 

 

 

piše Alice Ayres 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.