Food blog Take Me To Foodย kreairan je sa ลพeljom da se ฤitaocima predstave brza i ukusna jela. Sve je poฤelo kao hobi, ali veฤ sada blog postaje mala maลกinerija, koja ฤe prerasti u neลกto joลก veฤe. Na blogu moลพete pronaฤi jednostavne, ukusne, zdrave, ali i neke manje zdrave recepte. Ne smiju se zaboraviti ni gluten free jela, koja su takoฤer zastupljeni u veฤem broju.
Osim pisanih recepata, Take Me To Food ima i svoju video produkciju na YouTubu, gdje svi ฤitaoci mogu pogledati neke zanimljive video recepte, a tu je Burger Show serijal, ali i sliฤni food klipovi.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FPsRtY3cXMw[/youtube]
U buduฤnosti, svi posjetioci bloga imat ฤe priliku gledati i ฤitati ukusne recepte, koji su u jednostavni i brzi za napraviti, a sad su posebno za FBL pripremili dva recepta bezglutensku pizzu s heljdinim braลกnom i palaฤinke s bananom.
Gluten free pizza s heljdinim braลกnom
Tijesto /ย gluten free braลกno,ย gluten free braลกno od heljde,ย kvasac,ย sol,ย maslinovo ulje
Toppings /ย gluten free pileฤa ลกunka,ย Gauda sir,ย Mozzarella sir,ย pureฤi medaljoni,ย paradajz,ย origano
Prvo ฤete napraviti tijesto. U malu zdjelu naspite tople vode i stavite kvasca da prekrije povrลกinu vode. Promjeลกajte i ostavite sa strane. U veฤu zdjelu stavite 300g braลกna od heljde i 200g braลกna bez glutena. Dodajte sol i supenu kaลกiku maslinovog ulja. Naspite tople vode u smjesu, nekih 175ml i dobro promjeลกajte, a zatim dodajte kvasac ako je spreman. Mjeลกajte dok ne formirate tijesto koje ฤete zatim staviti na stol ili radnu povrลกinu koju ฤete prethodno posuti braลกnom. Mijeลกajte braลกno rukama nekih 10-ak minuta, a zatim ostavite u zjedlu koju ฤete prekriti providnom folijom. Ostavite na nekoliko sati na toplo mjesto u kuฤi. Nakon nekoliko sati moลพete ga ostaviti i u friลพider da prenoฤi.
Kada ลพelite da pravite pizzu, prvo ฤete isprลพiti pureฤe medaljone na maslinovom ulju. Dodajte smo malo soli i bibera. Zatim ih ostavite sa strane i pripremite tijesto. Na stol ili radnu povrลกinu pospite malo heljdinog braลกna i mijeลกajte rukama. Zatim prebacite na kuhinjski papir za peฤenje i formirajte pizzu s oklagijom. Takvo tijesto stavite u rernu na 275 stepeni na nekih 10-ak minuta. Za to vrijeme izrendajte sir i isjeckajte ลกunku. Napravite i paradajz sos s domaฤim paradajzom ili iz konzerve. Stavite u sjeckalicu paradajz ili rukama izgnjeฤite, samo dodajte origana i malo soli.
Tijesto zatim izvadite iz rerne i stavite sos i toppings (nemojte zaboraviti na Mozzarellu). Pizzu vratite u rernu i pecite nekih pola sata ili dok dno pizze ne dobije smeฤkastu boju. Servirajte uz omiljeno piฤe i uลพivajte!
Palaฤinke s bananom, jajetom, cimetom i ฤokoladom
potrebne namirnice / banana,ย jaje,ย cimet,ย ฤokolada za kuhanje
Razbijte jaje u blender i isjeckajte bananu. Dodajte jednu ฤajnu kaลกiku cimeta i izblendajte. Ukoliko nemate blender, moลพete koristiti mikser. Palaฤinke isprลพite na tavi, na srednjoj temperaturi otprilike 4 minute na svakoj strani. Palaฤinke moลพete prลพiti na maslinovom ulju ili na maslacu. Istopite ฤokoladu (onoliko koliko ลพelite) na pari i pospite po palaฤincima. Servirajte na tanjiru i dodajte joลก malo cimeta.
tekst i foto_Take Me To Food