Predstava PEDAGOGIJA OTPORA BRANKA ĆOPIĆA na sceni SARTR-a

Release Date
05/12/2023

Nakon brojnih izvođenja u Bihaću i Tuzli, te gostovanja u Zagrebu i Beogradu, predstava Pedagogija otpora Branka Ćopića autora i reditelja Zlatka Pakovića dolazi u Sarajevo. U pozorištu SARTR u Sarajevu, u četvrtak, 21.12.2023. u 20.00 sati će biti izvedena predstava zansovana na životu i djelu Branka Ćopića – čovjeku za koga se može reći da nas skoro niko nije tako dobro znao i po zlu i po neograničenom dobru kao što je znao on.

U predstavi Pedagogija otpora Branka Ćopića igraju glumci ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, sa glumcima Pozorišne scene Krajine: Adnan Omerović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Erna Begatović i Mirza Salihović. Muziku za predstavu potpisuje kompozitor Jasmin Hadžisadiković.

Malo je ko u jugoslovenskoj književnost tako hrabro i lijepo kao Branko Ćopić odgovorio svojim djelom i životom na pitanje: šta je umjetniku činit u svome vremenu? I niko nije nikad tako smjelo i nepatvoreno, znao reći šta koga spada. I zato, učiti se otporu i ljudskosti, moralu i pravičnosti nikad nije kasno. Čovjeku čiji je život bio u misiji ukazivanja na potrebu da se otpor mora pružati. I tome je podučavao ljude kao pravi pedagog otpora.

Vođen isključivom potrebom da se ukaže na sveprisutne crne konjanike koji iznova dolaze, nastala je i njegova poetika za koju sam autor i redatelj kaže: U tom smislu i saglasju sa pedagogijom otpora jeste i poetika same predstave. Ističemo najljudskiju potrebu čovjeka da kaže DA – kad treba, odnosno NE – kad nešto nije istinito.

Osamdesetih godina, uviđajući da kod nas sve utjecajniji postaju glasovi poražene strane u Drugom svjetskom ratu, da društvenu scenu sve više zauzimaju nacionalisti i oni koji o idealima socijalizma govore samo iz oportunizma, bez ikakavih uvjerenja, da se na scenu, naime, sve više uspinju pobornici četništva i ustaštva, da su zagovornici kapitalizma i privatnog vlasništva sve moćniji, stari je pedagog, pisac za omladinu i revolucionar, izvršio samoubistvo: gotovo ritualno, kao performans koji se ne može reprizirati. Bio je to pedagoški performance par excellence, performans jednog starca koji je sa svojim idealima ostao sam, bez ijednog saborca u životu. Posljednji partizan, posljednji
socijalista, posljednji Jugosloven, posljednji pedagog otpora. Prva žrtva ratova devedesetih. Lijep je pogreb kad ideali sahranjuju svog čovjeka. Ružan je pogreb kad čovjek sahranjuje svoje ideale.

Zato je ovo predstava koja progovara o tome kako se sami lažemo i kako uporno ne želimo skinuti mrak s očiju. Predstava koja empirijski, kao na školskoj tabli, dokazuje i pokazuje zašto je čovjek jedino biće koje vara.

Pedagogija otpora Branka Ćopića imala je praizvedbu u junu prošle godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina. Predstavi Pedagogija otpora Branka Ćopića tokom produkcije u potpunosti je otkazano finansiranje zbog političke osjetljivosti u izbornoj godini. Pozorišna scena Krajine je, doslovno, morala pokazati šta znači pružiti otpor i ne saviti kičmu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.