Izložba Bjane Mikulić MOJE MORE u galeriji ULUPUBIH

Release Date
03/06/2021

Umjetnost Bojane Mikulić već decenijama vodi nas kroz djela različitih likovnih djelatnosti – od crteža i slikarstva, do grafike i prostornog oblikovanja. U zadnjih nekoliko godina naklonjenost keramici dominira njenim radom i likovnim interesovanjem.Bojana interpretira kroz oblik i motiv keramičke kreacije, senzacije prepoznatljive za njen likovni govor.

 

Na izložbi koju imamo priliku pogledati izloženi su skulpturalni prikazi naracije jednog mornara kako plovidbe kroz život koji uveseljava i umjetnika i posmatrača. Vještina i kreativni duh umjetnice Bojane Mikulić transformiše takav jedan svijet sanjarenja u plovni tok umjetnosti. Vezana za more i iskustva soptvenih plovidba u strujama života vješto i uzbudljivo upravlja kormilom umjetnosti donoseći sa sobom ljepotu,radost i nadu. Ova izložba je još jedan pokazatelj njenog značaja likovne scene Bosne i Hercegovine.

 

Bojana Mikulić rođena je u Sarajevu 1955. godine. Kao dijete iz umjetničke porodice rano se počela baviti likovnom i primijenjenom umjetnošću. Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za grafički dizajn.

Od 1982. godine redovna je članica Udruženja likovnih umjetnika u BiH, a od 2003. redovna članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH, u kojem je obnašala funkciju člana Umjetničkog savjeta u mandatu od dvije godine. Od 1980. godine radila je kao modna dizajnerka u Udruženoj tekstilnoj industriji (UTI), a od 2006. godine se počinje baviti izradom skulptura od keramike. Od 1994. godine do završetka radnog staža radila je kao profesorica na Odsjeku za tekstilni dizajn Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vrijeme je za još jedno izdanje Pravo Ljudski Filmskog Festivala!