Međunarodna astronomska unija objavila: Bosna i Hercegovina je dobila zvijezdu i planetu u sazviježđu Vodolije

Release Date
18/12/2019

U okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije (IAU– International Astronomical Union) organiziran je svjetski natječaj IAU100 NameExoWorlds odnosno Predložite ime egzo planetarnom sistemu. Inače, proslava se odvija pod sloganom Ispod jednog neba. Ovim je svakoj zainteresiranoj zemlji na svijetu omogućeno da imenuje odabranu egzoplanetu i zvijezdu oko koje se okreće. Odazvalo 122 države, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Jučer je u Parizu održana globalna konferencija za štampu na kojoj su ozvaničena pristigla imena za zvijezde i planete.

Posljednjih dvadesetak godina, astronomi su otkrili hiljade planeta i planetarnih sistema koji kruže oko drugih zvijezda. Nakon što je pažljivo odabrao veliki broj dobro proučenih, potvrđenih vansolarnih planeta i zvijezda oko kojih se okreću, Upravni odbor konkursa IAU100 NameExoWorlds je svakoj zemlji dodijelio sistem zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz te zemlje. Bosni i Hercegovinije dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius).

Konkurse u pojedinim zemljama vodili su Nacionalni komiteti. Astronomska unija je izdala precizna pravila o tome kakvi prijedlozi ne smiju biti.

Komitet je objavio javni konkurs i pristiglo je 256 prijedloga. Odabrano je pet i to:

– Planeta Lilium, zvijezda Kulin (Lilium lat. Ljiljan, Kulin, Kulin ban)

– Planeta Radimlja, zvijezda Daorson (Radimlja nekropola stećaka, Daorson ilirski grad u Hercegovini)

– Planeta Naron, zvijezda Bosona (Naron antički naziv Neretve, Bosona antički naziv Bosne)

– Planeta Kulin, zvijezda Katarina (Kulin ban, Katarina posljednja bosanska kraljica)

– Planeta Teuta, zvijezda Daorson, (Teuta, ilirska kraljica vladala i dijelom Hercegovine, dugo kroz ustanak vodila rat sa Rimskim carstvom, Daorson ilirski grad)

Nakon toga obavljeno je javno glasanje. Glasalo je 2026 osoba i najviše glasova je dobio prijedlog Planeta Naron, zvijezda Bosona. Prijedlog pobjedičkih imena je dao Amir Mulić kojim ovim putem i čestitamo. Pobjedniku će uručiti priznanje za imenovanje, odnosno doprinos u ovom sjajnom projektu.

BOSONA / Ime Bosne kao teritorije prvi put je zabilježeno tokom 10. vijeka, u grčkom obliku Βόσονα (Bosona) koji je označavao regiju. U rukopisu De Administndo Imperio (“O upravljanju carstvom”), koji je napisao vizantijski car Konstantin VII, Bosnu spominje kao malu zemlju, tj. Horion Bosonu. Smatra se da je ime Bosne nastalo je kao hidronim, odnosno naziv rijeke Bosne, centralnog vodotoka u Bosni i Hercegovini.

NARON / Tokom antike, rijeka Neretva u Hercegovini (a dijelom i u Hrvatskoj) bila je poznata kao Naron, Narona i Narenta. Neretva je najveća rijeka istočnog dijela jadranskog sliva. Dobila je ime po Keltima, a nazivali su je rijekom Nera Etwa što znači Tekuće božanstvo. Nema sumnje da je ovo zaista Nil iz Bosne i Hercegovine.

– Rijeke Bosna i Neretva simbolično predstavljaju Bosnu i Hercegovinu kao državu. Bosna teče iz Sarajeva, glavnog grada, kroz Bosnu kao region, do rijeke Save na sjeveru. Neretva teče širom Hercegovine, prelazi u Hrvatsku i u velikoj delti doseže Jadransko more. IAU je Bosni i Hercegovini dodijelio zvijezdu u sazviježđu Vodolija i simbolika rijeka (vode) vrlo se uklapa. Još jedna bitna stvar je da su imena neutralna, ne vrijeđaju nikoga, u kompliciranoj državi u kojoj živimo, i astronomija je mogla biti kamen spoticanja, što nismo željeli. I zahvaljujemo glasačima koji su to na neki način osjetili. Želim da se zahvalim svim članovima komisije na saradnji i obavljenom poslu koji je bio u jednu ruku jako zahtjevan a u drugu vrlo interesantan. Na kraju, smatram da možemo biti i više nego zadovoljni odabirom imena koji predstavljau našu državu, a posebno ponosni na činjenicu da pored asteroida Sarajevo (koji smo imenovali prije nekoliko godina) imamo i Bosonu i Narona (Bosnu i Hercegovinu) u svemiru, rekla je Adela Subašić-Kopić, predsjednica nacionalnog komiteta za projekat IAU100 NameExoWorlds i koordinatorica za promovisanje astronomije ispred BiH za IAU.

Bosona, oficijelni naziv HD 206610 je zvijezda sa sjajem malo većim od osme magnitude i od nas je udaljena oko 482 svjetlosne godine. Pripada spektralnom tipu K, i to je narandžasti div. Planeta Naron, oficijelnog naziva HD 206610b koja kruži oko ove zvijezde, je plinoviti div. Ona je malo masivnija od Jupitera (tačnije 2,036 puta) i potrebno joj je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde. Od svoje zvijezde je udaljena 1,74 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca). Planeta je otkrivena 2009. godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.