Na današnji dan prije 39 godina počele su 14. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE u Sarajevu

Release Date
08/02/2023

Na današnji dan 1984. godine održana je u Sarajevu svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Ime grada domaćina Igara ’84 objavljen je 18. maja 1978. na sjednici MOK-a u Atini. Čast da saopšti ovu radosnu vijesti imao je poznati bh. sportski novinar Nikola Bilić. Bile su to 14. po redu Zimske olimpijske igre i prve koje su ikada održane u nekoj socijalističkoj državi. Organizacija je navodno ukupno koštala 142,6 miliona dolara.

Na svečanom otvaranju na današnji dan bili su predstavnici 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, kao i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta – čuveni Juan Antonio Samaranch. Igre je službeno proglasio otvorenima Mika Špiljak kao predsednik Predsedništva SFRJ. Na stadion je olimpijsku baklju uneo slovenski skijaš Ivo Čarman. Čast da zapali olimpijski plamen pripala je klizačici Sandi Dubravčić.

Sanda je paljenjem plamena na prepunom Koševu označila početak Olimpijade i nezaboravne dane u kojima su Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili centar svijeta. U to vrijeme su glavna olimpijska borilišta u gradu bila Skenderija, Zetra, te stadion Koševo. Olimpijske ljepotice Jahorina, Bjelašnica, Igman i Trebević blistale su u punom sjaju.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu su među sudionicima i gledateljima ostale u lijepom sjećanju. Navijačima tadašnje Jugoslavije omiljen je bio slovenski skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu (prvu medalju koju je Jugoslavija dobila na zimskim olimpijadama). Braća blizanci Phil i Steve Mahre iz SAD-a osvojili su prvo i drugo mjesto u slalomu.

Zanimljivo je da su najveći broj zlatnih medalja (ukupno 9) osvojili sportisti iz Istočne Njemačke, dok je drugi bio Sovjetski Savez. SSSR je osvojio najveći ukupni broj medalja (25) – nasuprot američkih, samo osam.

foto_Katarina Witt / Facebook
foto_Katarina Witt / Facebook

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.