Šta raditi u slučaju kvara automobila ili nesreće na putu?

Release Date
07/02/2023

Svima se bar jednom u životu desi neka nezgoda na putu. Bilo da je riječ o svakodnevnom putu na posao ili o nekom dužem putu u neki drugi grad, veoma je stresno. Dovoljno je da neki dio ili funkcija vašeg automobila otkaže i cijelo putovanje vam može biti poremećeno. Kako bi vam olakšali mnoge osiguravajuće kuće imaju ponudu koja se zove Asistencija na putu. U slučaju saobraćajne nezgode ili kvara vašeg vozila, uz Asistenciju na putu nemate razloga za brigu jer jedan telefonski poziv rješava sve, bilo da ste u BiH, zemljama regiona ili Evrope.

Ukoliko želite spremno da dočekate sljedeću situaciju ovog tipa, pripremili smo kratak vodič o tome kako reagovati u slučaju kvara automobila ili nesreće na putu.

OSTANITE PRIBRANI

Potrebno je ukloniti vozila i omogućiti nesmetano, bezbijedno odvijanje saobraćaja.

Označite mjesto kvara/nesreće

Prije svega dužni ste da isključite motor svog vozila, kako bi se smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije. Upalite sva četiri žmigavca i sigurnosnim trokutom označite mjesto nesreće, najmanje 50 metara od mjesta prometne nesreće. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba biti postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja.

Obucite svjetloodbojni prsluk

Prije napuštanja vozila dužni ste obući svjetloodbojni prsluk koji bi vam trebao biti na dohvat ruke.

Pružite prvu pomoć ozlijeđenim osobama

Ali samo ako ste sigurni da se sjećate svega onoga što ste naučili na časovima prve pomoći. Prije svega, učesnik u saobraćajnoj nezgodi i svaki učesnik u saobraćaju koji se nađe na licu mesta dužan je da zaštiti sebe i spriječi nova stradanja. Tako može biti u prilici da pomogne drugima koji su nastradali u saobraćajnoj nesreći i obezbijedi njihovo efikasno spasavanje.

U slučaju materijalne štete

Pozovite policiju (broj: 122). Razmijenite lične podatke i podatke o vozilima. Nakon toga popunite i potpišite Evropski izvještaj o nesreći. Prikupiti podatke o eventualnim svjedocima saobraćajne nezgode. Fotografisati mjesto nesreće i položaj vozila u trenutku nezgode. Prijaviti štetu na vozilu osiguravatelju vozila koje je skrivilo saobraćajnu nezgodu. Prema Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju, svi vozači motornih vozila, vlasnici polisa osiguranja od autoodgovornosti obavezni su da u vozilu imaju primjerak Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nesreći. Izvještaj se dobija uvijek uz registraciju vozila. Na zahtjev ovlaštenog službenog lica vozači su dužni da ga pokažu. To je standardan obrazac i koristi se u cijeloj Evropi, i validan je umjesto policijskog izveštaja.

Pozovite hitnu službu (broj:124)

Ukoliko se desila nesreća na putu i ima povrijeđenih pozovite hitnu službu. Pritom obratite pažnju na sljedeće informacije: šta se dogodilo, gdje, kada, koliko je unesrećenih i kakvu pomoć trebate

Asistencija na putu

Za siguran dolazak na odredište ili za bezbrižno putovanje autom preporučujemo paket ASA Central Asistencija na putu koja pruža dodatnu bezbrižnost prilikom putovanja. Zaključivanjem Standard ili Premium paketa klijent dobija 24/7/365 podršku prilikom nepredviđenih događaja na putu.

Paket za 28 KM godišnje uključuje:

 • Troškovi popravke vozila na licu mjesta
 • Troškovi vuče vozila/šlep službe do najbližeg servisa
 • Troškovi prevoza vozača i putnika/Taxi prevoz
 • Troškovi smještaja vozača i putnika
 • Zamjensko vozilo do tri dana
 • Čuvanje vozila u kvaru
 • Dostava vozila – u slučaju pronalaska ukradenog vozila
 • Dostava vozila nakon popravka u servisu
 • Detaljni plan i ruta puta
 • Određivanje tačne udaljenosti između pojedinih mjesta u regiji i u BIH
 • Sve usluge se mogu koristiti NEOGRANIČEN broj puta u toku osiguranog perioda

Polica može zaključiti online jednostavno i brzo u samo nekoliko koraka putem webshopa. Sigurno online plaćanje omogućeno je putem Visa, Maestro i Mastercard kartice bilo koje banke, a policu osiguranja dobijete putem e-maila za nekoliko minuta.

U čemu možete pogrešiti poslije saobraćajne nezgode?

Greška je ako napustite mjesto nesreće. Potrebno je pozvati policiju na uviđaj ili popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi (za manju štetu bez povređenih lica), jer u suprotnom, osiguravajuće društvo nije u mogućnosti da riješi odštetni zahtijev. Nepopuniti ili pogrešno popuniti ili Evropski izveštaj o saobraćajnoj nesreći.

 

Važni brojevi

Operativni centri Civilne zaštite 121
Policija 122
Vatrogasci 123
Hitna medicinska pomoć 124

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.