Modna kreacija kao percepcija između stvarnosti i fantazije

Datum objave
07/03/2022
Amela Mlivić (21) studentica treće godine na Tekstilnom odsjeku Tehničkog fakulteta u Bihaću pod mentrostvom profesorice Dejle Ramić predstavila je zanimljivu kreaciju nastalu razmatrajući ideju eskapizma, svakodnevnom ljudskom potrebom za bijegom od stvarnosti u imaginarni svijet kroz misaoni proces i individualne karakteristike odraza ljudske percepcije. Pod pritiskom vladajućeg sistema, načina života i nametnutih vrijednosti, u ovom slučaju odjeća ima značajnu ulogu kao zaštitni medij. Inspirisana idejom Balenciage tokom ’50-ih godina, eksperimentisanjem sa volumenom, oblikom i formom, kreacija predstavlja percepciju između stvarnosti i fantazije, uključujući monokromatski izgled i na taj način jasnije definiše suštinu eskapizma.
Amela Mlivić

Voluminozni i predimenzionirani oblici

Kreaciju karakterišu voluminozni i predimenzionirani oblici koji su postignuti primjenom zahtjevnijih konstruktivnih tehnika, uključujući cocoon siluetu za koju su karakteristična spuštena ramena i kreiranje određenog luka na leđima.

– Na taj način postižem željeni odnos između tijela i kreacije koji ima značajnu ulogu u ovom slučaju. Prema tome, kreacija ne prati stroge linije tijela, nego se primjenom volumena stvara određeni prostor i na taj način tijelu u potpunosti omogućava slobodu prilikom kretanja. Postizanje predimenzionirane siluete zahtijeva i upotrebu određenih materijala koji su prilagođeni za takvu namjenu, u ovom slučaju najpogodniji materijal predstavlja neopren koji sam koristila kao osnovnu tkaninu za kreiranje ogromne i naglašene kapuljače za koju je također karakteristično i to da je kreirana iz jednog dijela i također predstavlja i zadnji dio kreacije, kaže nam Amela Mlivić.

Amela Mlivić TOBI
Pored stavljanja akcenta na kapuljaču, formirani luk na prednjem dijelu kreacije je izrađen od neoprena. S obzirom na slojevitost kreacije, prednji dio je izrađen i od keper materijala koji je bio pogodan za kreiranje nabora prednjeg dijela.
– Kako bih što bolje predstavila željenu ‘cocoon’ siluetu, koristim raglan oblik rukava koji odjevni predmet čini neobičnim i posebnim, gdje koristim Jersey pamuk kao laganiju tkaninu. Upotrebom crne saten trake na određenim dijelovima, kreacija pruža dodatni neobičan i zanimljiv izgled, ističe Amela.

Univerzalni jezik

Ljubav prema umjetnosti općenito bila je prisutna tokom cijelog Amelinog odrastanja gdje je uvijek imala potrebu da razmišlja, eksperimentiše i stvara nešto novo, neobično i zanimljivo. Značajnu ulogu u tome imao je period tokom pohađanja srednje tekstilne škole u njenom gradu Visokom, gdje je stekla neizmjernu ljubav prema tekstilu, predstavljen kroz različite forme, gdje zapravo počinje shvatati značaj tekstila i njegovu primjenu u svakodnevnom životu. Kako nam kaže, u tom smislu Tekstilni odsjek Tehničkog fakulteta u Bihaću je bio idealan nastavak njenog puta kroz pronalaženje u tekstilnoj struci.
Za mene moda predstavlja lični izražaj svakog pojedinca, pomaže pri stvaranju individualnog stila i ima značajnu ulogu pri kreiranju čovjekovog identiteta, na taj način odjeća je ta koja govori više o nama, pomaže pri uspostavljanju komunikacije i odnosa među ljudima. Moda za mene predstavlja univerzalni jezik, ističe Amela.

Yamamoto, Kawakubo i Margiela uzori

Kroz svoja istraživanja Amela je najveću inspiraciju našla u radovima dizajnera, japanskih avangardista poput Yohjia Yamamotoa i Rei Kawakubo, njihovog potpuno novog poimanja odjeće koji su razvili tokom ’80-ih godina kada odjeća prestaje imati samo osobinu funkcionalnosti nego počinje predstavljati i određeni koncept.
Pored Yamamotoa i Kawabuku navela bih i Martina Margielu i njegovu konceptualnu filozofiju, uključujući pojam minimalizma i dekonstruktivizma. Njihov umjetnički i dizajnerski izražaj, konstruktivni i estetski elementi su zasigurno nešto što će mi biti jako inspirativno kroz vlastite, buduće dizajne, eksperimentisanje i unošenje vlastitog stila. Kada govorim o vlastitom stilu, rekla bih da još uvijek učim, eksperimentišem i na taj način pronalazim sebe, smatram da ću uvijek prihvatiti nove mogućnosti u smislu kreativnog izražavanja i na taj način postići unikatan i prepoznatljiv stil koji će definisati moj dizajn. Ono što zasigurno mogu reći jeste da se pronalazim kroz apstraktne krojeve odjeće, neuobičajene forme i oblike, androgene siluete, te monokromatske palete boja, kaže Amela.
Razmatrajući navedene elemente, nastaje svaka Amelina skica. Pored estetskih elemenata, smatra da su konstruktivni i tehnički elementi odjevnog predmeta jako bitni, te da predstavljaju temelj i osnovu za dobar dizajn, odnosno kvalitetan gotov proizvod koji će zasigurno biti primjećen i pronaći svog kupca.
– Smatram da bilo koji oblik kreativnog stvaralaštva, uključujući i modni dizajn, pomaže samoj čovjekovoj svijesti i razmišljanju van granica ličnog postojanja, ističe za kraj.
S nestrpljenjem čekamo još kreacija ove mlade umjetnice.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nakit ELIRD izlaže na prestižnoj britanskoj ACJ izložbi nakita