Tekstilni odsjek Bihać

Zašto se upisati na Tekstilni odsjek u Bihaću?

Release Date
22/03/2021

Svake godine u ovo vrijeme mnoštvo srednjoškolaca postavlja niz pitanja koja se tiču njihove profesionalne budućnosti. Ključno od tih pitanja je koju profesiju odabrati, a ono vodi ka dilemi na kojem studijskom programu, fakultetu i univerzitetu nastaviti formalno obrazovanje.

Za sve srednjoškolce i srednjoškolke koji su kod sebe oduvijek prepoznavali afinitet prema kreativnosti i dizajnu, osobito odjevnom ili tekstilnom, Tekstilni odsjek Tehničkog fakulteta (Univerzitet u Bihaću) odličan je odabir. Pored odjevnog i tekstilnog težišta, ovaj studijski program iznimno multidisciplinarnog karaktera nudi mnogo više. On spaja tehnologiju, umjetnost i kritičku teoriju u jednu univerzalnu cjelinu sa kojom su svršenici sa stečenim kompetencijama osposobljeni za rad u tekstilnoj i modnoj industriji obogaćeni širokim spektrom stečenih znanja i vještina – od konfekcijskog i inžinjerskog planiranja, preko dizajniranja proizvoda, sve do kritičkog promišljanja oblikovanog proizvoda u složenim socijalnim okolnostima savremenog društva.

 

Najznačajniji privatni subjekt u Bihaću

Tekstilni odsjek u Bihaću osnovan je prije punih četrdeset godina kao jedan od odsjeka Više tehničke škole koja je tada djelovala u sklopu Veleučilišta u Karlovcu. Njegovo osnivanje veže se uz potrebe proizvodnje tekstilnog kombinata Kombiteks koji je tokom druge polovine 20. vijeka bio najznačajniji privredni subjekt u Bihaću zapošljavajući i preko 3000 radnika i radnica. Nakon tranzicije iz 1990-ih, Tekstilni odsjek pridružen je Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću uz znatnu kurikularnu adaptaciju novom vremenu. Iako je i dalje ostao zamišljen kao inžinjerski studijski program, značajnim dijelom obogaćen je edukacijom na polju umjetnosti i dizajna te kritičkih studija i humanistike. Kreiran je novi kurikulum koji pokušava odgovoriti zahtjevima novog tržišta kako lokalno tako i globalno.

Zbog svoga interdisciplinarnog karaktera Tekstilni odsjek upisuje različit profil srednjoškolaca i srednjoškolki. Iako su većina njih svršenici srednjih tekstilno-tehnoloških škola, dobar dio dolazi za srednjih umjetničkih škola ali i gimnazija. Svi oni mogu pronaći osobno težište za svoj studij prema sopstvenim afinitetima i znanjima stečenim u srednjim školama. Tako se učenici i učenice koji su završili tekstilnu školu pronalaze u tekstilno-inžinjerskim vještinama, dok se učenici sa završenom umjetničkom školom najlakše nađu u kreativnim dizajnerskim procesima. Gimnazijalci uvijek pronađu put do humanističke grupe predmeta koji izučavaju teoriju dizajna ali i njegove socijalne implikacije u savremenom društvu ili u historijskoj perspektivi.

 

Dva različita studijska programa

Voditeljica Tekstilnog odsjeka mr. Dejla Ramić ukazuje na tu činjenicu da Tehnički fakultet u Bihaću njeguje tradiciju inžinjerskih znanja koja se na Tekstilnom odsjeku upotpunjuju dizajnerskim principima i teorijom mode. Plan i program Tekstilnog odsjeka je namijenjen onima koji žele da razviju svoju kreativnost, ali i primjenu savremenih tehnologija u širokom spektru djelovanja. Na Tekstilnom odsjeku izvodi se nastava kroz dva različita studijska programa i to Smjer dizajna i Smjer odjevnih tehnologija.

Studiranje na Tekstilnom odsjeku je dinamično i zabavno. Pored regularne nastave studenti i studentice zajedno sa svojim nastavnicima izvode brojne praktične vježbe, izlaze van svojih učinonica i priređuju igrokaze koji testiraju interakciju sa javnosti. Radi se o modnim revijama, performansima, naučnim skupovima, radionicama, izdavačkoj djelatnosti, studentskim aktivnostima i praksama totalnog angažmana.

Tekstilni odsjek je kao dinamičan studijski program uspio skrenuti pažnju svojim nastavnim i vannaktivnostima i izvan akademske zajednice jer multidisciplinarnost, socijalnu angažovanost i odgovornost razumijeva kao svoj regularni milje. Tako je Hrvatsko dizajnersko društvo u Zagrebu 2018. godine organizovalo izložbu Dizajn i kriza koja je rezultat različitih aktivnosti na istoimenom kolegiju kojega vodi nastavnik dr. sc. Irfan Hošić. U februaru ove godine objavljena je i istoimena publikacija kod sarajevskog izadavača Buybook (urednik Irfan Hošić). Nastavnik Hošić koji je trenutno na istraživačkom boravku na College for Creative Studies u Detroitu (SAD) kaže da je zbog svoje industrijske prošlosti i novonastale situacije prouzrokovane sa post-tranzicijskom realnosti, jako uzbudljivo studirati na Tekstilnom odsjeku u Bihaću jer kriza koja prožima svaki segment našeg društva služi kao izazov za kreiranje novih protokola, metoda, rješenja, proizvoda. Stvorene su pretpostavke za kreiranje nove društvenosti a kreativcima i dizajnerima takav ambijent je poticajan.

Tekstilni odsjek u Bihaću je kao jedini studijski program toga tipa sa četrdesetgodišnjom tradicijom u Bosni i Hercegovini, magnet za kandidate iz cijele zemlje. Više od 70% studenata i studentica dolazi iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, dok se uvijek nađe njih i iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Postavlja se pitanje šta ih privlači da se nakon svršene srednje škole upišu upravo na Tekstilni odsjek u Bihaću. Studentica 3. godine Smjera dizajna Aida Hodžić, za sebe kaže da je osoba koja veliku važnost poklanja detalju i koju je oduvijek zanimao dizajn. Nakon završene Srednje škole za tekstilni dizajn u Sarajevu, kao prirodan slijed odabrala je Tekstilni odsjek na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću. O toj odluci ona kaže: Privukla me interdisciplinarnost i multidisciplinarnost ovog studija, ali i rad sa manjim brojem studenata, jer profesori nas ne doživljavaju kao broj, već nas upoznaju, svjesni su naših mogućnosti, sposobnosti ali i načina izražavanja. Iako sam na samim počecima imala neke nedoumice o samom preseljenju u manji grad i odabiru manjeg univerziteta, iz današnje perspektive smatram da bih odabirom bilo kojeg drugog studija bila nesretna. Ciljeve i granice postavljamo sami a isto tako i otvaramo neka nova vrata.

U vremenu pandemije koja je uzrokovana novim koronavirusom, nastava na Tekstilnom odsjeku izvodi se u punom kapacitetu putem već uhodanih platformi na internetu. Studenti i nastavnici odgovorili su tome izazovu maksimalno profesionalno i već su spremne sve tehničke pretpostavke za održavanje ispita za kraj ove akademske godine. To se može zahvaliti stručnjacima sa drugih odsjeka na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću koji su obezbjedili tehničku podršku i svoje kompetencije stavili na raspolaganje u vremenu krize.

Tekstilni odsjek će kao i svake godine vršiti upis novih kandidata i kandidatkinja a informacije o upisu moguće je dobiti na zvaničnoj web-stranici Odsjeka.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.