Tekstilni odsjek Bihać

Zašto se upisati na Tekstilni odsjek u Bihaću?

Datum objave
22/03/2021

Svake godine u ovo vrijeme mnoštvo srednjoškolaca postavlja niz pitanja koja se tiču njihove profesionalne budućnosti. Ključno od tih pitanja je koju profesiju odabrati, a ono vodi ka dilemi na kojem studijskom programu, fakultetu i univerzitetu nastaviti formalno obrazovanje.

Za sve srednjoškolce i srednjoškolke koji su kod sebe oduvijek prepoznavali afinitet prema kreativnosti i dizajnu, osobito odjevnom ili tekstilnom, Tekstilni odsjek Tehničkog fakulteta (Univerzitet u Bihaću) odličan je odabir. Pored odjevnog i tekstilnog težišta, ovaj studijski program iznimno multidisciplinarnog karaktera nudi mnogo više. On spaja tehnologiju, umjetnost i kritičku teoriju u jednu univerzalnu cjelinu sa kojom su svršenici sa stečenim kompetencijama osposobljeni za rad u tekstilnoj i modnoj industriji obogaćeni širokim spektrom stečenih znanja i vještina – od konfekcijskog i inžinjerskog planiranja, preko dizajniranja proizvoda, sve do kritičkog promišljanja oblikovanog proizvoda u složenim socijalnim okolnostima savremenog društva.

 

Najznačajniji privatni subjekt u Bihaću

Tekstilni odsjek u Bihaću osnovan je prije punih četrdeset godina kao jedan od odsjeka Više tehničke škole koja je tada djelovala u sklopu Veleučilišta u Karlovcu. Njegovo osnivanje veže se uz potrebe proizvodnje tekstilnog kombinata Kombiteks koji je tokom druge polovine 20. vijeka bio najznačajniji privredni subjekt u Bihaću zapošljavajući i preko 3000 radnika i radnica. Nakon tranzicije iz 1990-ih, Tekstilni odsjek pridružen je Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću uz znatnu kurikularnu adaptaciju novom vremenu. Iako je i dalje ostao zamišljen kao inžinjerski studijski program, značajnim dijelom obogaćen je edukacijom na polju umjetnosti i dizajna te kritičkih studija i humanistike. Kreiran je novi kurikulum koji pokušava odgovoriti zahtjevima novog tržišta kako lokalno tako i globalno.

Zbog svoga interdisciplinarnog karaktera Tekstilni odsjek upisuje različit profil srednjoškolaca i srednjoškolki. Iako su većina njih svršenici srednjih tekstilno-tehnoloških škola, dobar dio dolazi za srednjih umjetničkih škola ali i gimnazija. Svi oni mogu pronaći osobno težište za svoj studij prema sopstvenim afinitetima i znanjima stečenim u srednjim školama. Tako se učenici i učenice koji su završili tekstilnu školu pronalaze u tekstilno-inžinjerskim vještinama, dok se učenici sa završenom umjetničkom školom najlakše nađu u kreativnim dizajnerskim procesima. Gimnazijalci uvijek pronađu put do humanističke grupe predmeta koji izučavaju teoriju dizajna ali i njegove socijalne implikacije u savremenom društvu ili u historijskoj perspektivi.

 

Dva različita studijska programa

Voditeljica Tekstilnog odsjeka mr. Dejla Ramić ukazuje na tu činjenicu da Tehnički fakultet u Bihaću njeguje tradiciju inžinjerskih znanja koja se na Tekstilnom odsjeku upotpunjuju dizajnerskim principima i teorijom mode. Plan i program Tekstilnog odsjeka je namijenjen onima koji žele da razviju svoju kreativnost, ali i primjenu savremenih tehnologija u širokom spektru djelovanja. Na Tekstilnom odsjeku izvodi se nastava kroz dva različita studijska programa i to Smjer dizajna i Smjer odjevnih tehnologija.

Studiranje na Tekstilnom odsjeku je dinamično i zabavno. Pored regularne nastave studenti i studentice zajedno sa svojim nastavnicima izvode brojne praktične vježbe, izlaze van svojih učinonica i priređuju igrokaze koji testiraju interakciju sa javnosti. Radi se o modnim revijama, performansima, naučnim skupovima, radionicama, izdavačkoj djelatnosti, studentskim aktivnostima i praksama totalnog angažmana.

Tekstilni odsjek je kao dinamičan studijski program uspio skrenuti pažnju svojim nastavnim i vannaktivnostima i izvan akademske zajednice jer multidisciplinarnost, socijalnu angažovanost i odgovornost razumijeva kao svoj regularni milje. Tako je Hrvatsko dizajnersko društvo u Zagrebu 2018. godine organizovalo izložbu Dizajn i kriza koja je rezultat različitih aktivnosti na istoimenom kolegiju kojega vodi nastavnik dr. sc. Irfan Hošić. U februaru ove godine objavljena je i istoimena publikacija kod sarajevskog izadavača Buybook (urednik Irfan Hošić). Nastavnik Hošić koji je trenutno na istraživačkom boravku na College for Creative Studies u Detroitu (SAD) kaže da je zbog svoje industrijske prošlosti i novonastale situacije prouzrokovane sa post-tranzicijskom realnosti, jako uzbudljivo studirati na Tekstilnom odsjeku u Bihaću jer kriza koja prožima svaki segment našeg društva služi kao izazov za kreiranje novih protokola, metoda, rješenja, proizvoda. Stvorene su pretpostavke za kreiranje nove društvenosti a kreativcima i dizajnerima takav ambijent je poticajan.

Tekstilni odsjek u Bihaću je kao jedini studijski program toga tipa sa četrdesetgodišnjom tradicijom u Bosni i Hercegovini, magnet za kandidate iz cijele zemlje. Više od 70% studenata i studentica dolazi iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, dok se uvijek nađe njih i iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Postavlja se pitanje šta ih privlači da se nakon svršene srednje škole upišu upravo na Tekstilni odsjek u Bihaću. Studentica 3. godine Smjera dizajna Aida Hodžić, za sebe kaže da je osoba koja veliku važnost poklanja detalju i koju je oduvijek zanimao dizajn. Nakon završene Srednje škole za tekstilni dizajn u Sarajevu, kao prirodan slijed odabrala je Tekstilni odsjek na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću. O toj odluci ona kaže: Privukla me interdisciplinarnost i multidisciplinarnost ovog studija, ali i rad sa manjim brojem studenata, jer profesori nas ne doživljavaju kao broj, već nas upoznaju, svjesni su naših mogućnosti, sposobnosti ali i načina izražavanja. Iako sam na samim počecima imala neke nedoumice o samom preseljenju u manji grad i odabiru manjeg univerziteta, iz današnje perspektive smatram da bih odabirom bilo kojeg drugog studija bila nesretna. Ciljeve i granice postavljamo sami a isto tako i otvaramo neka nova vrata.

U vremenu pandemije koja je uzrokovana novim koronavirusom, nastava na Tekstilnom odsjeku izvodi se u punom kapacitetu putem već uhodanih platformi na internetu. Studenti i nastavnici odgovorili su tome izazovu maksimalno profesionalno i već su spremne sve tehničke pretpostavke za održavanje ispita za kraj ove akademske godine. To se može zahvaliti stručnjacima sa drugih odsjeka na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću koji su obezbjedili tehničku podršku i svoje kompetencije stavili na raspolaganje u vremenu krize.

Tekstilni odsjek će kao i svake godine vršiti upis novih kandidata i kandidatkinja a informacije o upisu moguće je dobiti na zvaničnoj web-stranici Odsjeka.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Alma Ras sponzor ženske košarkaške reprezentacije