Valentina Banci: Potraga za djetetom u sebi stalni je posao glumca

Release Date
05/10/2014
Foto
Velija Hasanbegović

Drugog dana Festivala MESS posjetitelji su mogli pogledati dvije predstave Buržoaziju Jana Mikulašeka iz Češke koja je igrala u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao i predstavu Porodične priče baziranu na tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Paola Magellija, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog lovorovog vijenca, koja je igrala u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo sa početkom u 22 sati.

– Sada se osjećam prelijepo, jer biti dio ovog projekta za mene je čast. Majstorija glumca je igrati se. Ovdje ( u predstavi) ta igra je ogromna moć, na način na koji se igraju samo djeca koja su preslatka, ali u isto vrijeme mogu biti i grozna, pričajući ono što njihove oči vide. Prelijepo je jer se pretvaramo da smo djeca puna dva sata i to je uvijek velika radost, istaknuo je glumac Andrija Francesco.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fwvxb-0gKhA[/youtube]

– Dugo smo se pripremali, skoro dva i pol mjeseca, tako da sam imala vremena da pronađem to dijete, uz mnoge improvizacije. Sve to je bilo izuzetno složeno. Mislim da je meni kao glumici ovo jedna od najljepših uloga koje sam imala priliku raditi, jer upravo ta potraga za djetetom u sebi, o kojem govorimo, nešto je što je stalni posao glumca. U ovom slučaju ta potraga je bila stopostotna magija, rekla je glumica Valentina Banci.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mpiOZiqIqQ0[/youtube]

Na pitanje ekipe MESS TV-a da li je bila uplašena prije samog igranja u Sarajevu glumica Elisa Cecilia rekla je:

– Da. Već je bilo teško kada smo predstavu radili u Italiji, jer posjeduje tu historiju sjećanja, koja čini i dio nas. I igrati ovdje ovu predstavu, zahvaljujući Paolu, koji je na nekin način prenio tu historiju sjećanja, za nas je izuzetna čast ali i veliki izazov. Mnogo je teško govoriti o onome što se desilo u nekoj drugoj zemlji od strane osoba koje nisu iz te zemlje. To je jedan kontrast koji te nekako čini i potčinjenim jer ti nisi preživio te stvari i pričati ih nekome ko ih je zaista proživio to je zaista dirljivo. Međutim Paolo nas je vodio u ovoj sumornoj, emocionalnoj, artističkoj i historijiskoj avanturi.

porodicna prica 1
Porodične priče / foto_Velija Hasanbegović
Porodicna prica 2
Porodične priče / foto_Velija Hasanbegović
Porodicna prica
Porodične priče / foto_Velija Hasanbegović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Poslušajte valcer koji je komponirao Sir Anthony Hopkins