ZELENKOVAC JAZZ FEST

Od 28. do 30. jula održat će se 22. ZELENKOVAC JAZZ FESTIVAL

Release Date
09/03/2022
ftografija
ZELENKOVAC JAZZ FEST

U Zelenkovcu, popularnom eko izletištu kod Mrkonjić Grada od 28. do 30. jula održat će se 22. internacionalni Zelenkovac Jazz Festival! I ove godine nas očekuju velika muzička imena. Program donosimo u nastavku.

 

četvrtak 28.7.2022.

Chris Eckman Trio (USA, Slovenija)

Kris Ekman je osnivač, multi-instrumentalista, glavni vocal uz Karlu Togerson kao i autor svih pesama u kultnom indie/folk/rock bendu The Walkabouts. Od nastanka 1983. godine do danas The Walkabouts su objavili nešto manje od 20 albuma za ugledne izdavače kao što su Sub Pop, Glitterhouse i Virgin. Ekman je region često posećivao tokom poslednje decenije (živi u Ljubljani), a nastupao je i sa The Walkabouts ili samo sa Karlom Torgensen – kao Chris & Carla – ili sa nekim od svojih balkanskih projekata (sa The Frictions npr). Ekman je radio i kao producent sa grupom Bambi Molesters, a sa članovima tog kultnog benda, imao je zajedničku grupu The Strange. Producent je bio nekoliko vanserijskih albuma svojih prijatelja Stiva Vina (Steve Wynn) i Willard Grant Conspiracy. Član je i Dirtmusic, koji pored njega čini i Hugo Race (ex-Bad Seeds). Sa sobom dovodi svoj trio a na basu svira Žiga Golob, basista Tamare Obrovac.

 

AKUSTIČNI ANSAMBL KLO klo (NOVI SAD)
KLO klo iz Novog Sada čine pet muzičkih virtuoza: vokal (Vanja Manić-Matić), harmonika (Lazar Novkov), akustična gitara (Predrag Đurić), kontrabas (Ervin Malina) i perkusije (Ištvan Čik), koji od svog nastanka doprinose naročito frankofoniji, ali i šire, deleći svoje veliko muzičko iskustvo u izvođenju. Zaneseni mediteranskim vinom i karipskim mirisom ljubavi ovaj akustični ansambl se opredelio za izvedbu upravo tamo nastanjenih muzičkih dragulja i žanrovske raznolikosti.

 

SONAS & NYMF (Novi Sad, Holandija)
Sonas & Nymf su muzicku saradnju uspostavili 2020. i tokom godine pandemije su stvorili svoj prvi zajednički album-Blue Void, izdat u martu 2021. od strane CD baby distributera. Album je spoj progresivnog elektro zvuka sa melodičnim harmonijama. Sonas i Nymf gaje ljubav prema različitim kulturama, što se može osetiti kroz fuziju zvuka (modernog i drevnog, istoka i zapada) i upotrebu više različitih jezika u izrazu.

 

petak 29.7.2022.

Gungula (Zagreb)
Mnogočlani mladi jazz band stacioniran u Zagrebu koji najviše voli svirati swing, gypsy i sve zvučno brazilsko. Broj članova Gungule ovisi o vremenu, prostoru i vrsti muzike koja se odluči svirati, no na svakoj gaži naći će se barem gitara, kontrabas i poneki duvački instrument. Sastoji se od nekoliko djevojaka i mladića koji jazz muziku vole više od uobičajene buke svakodnevnog života i koji su spremni žrtvovati svoje vrijeme i tišinu kako bi svirali istu.

 

Kanton 6 (Skoplje)
Bend donosi nam zanimljiv jazz izraz – elektronski krosover. Zasnovan na plesnom ritmu, Kanton6 nadograđuje improvizacije uživo muzičkom ili bilo kojom drugom idejom: lažna mitologija, lukava upotreba etna i stalni priliv kvalitetnog jazza. Poslednji album Jazzus izdali su u julu 2021, bogatog izraza, smeo, prava muzička avantura koja će vam se uživo predstaviti. Bend čine Mirko Popov (mašina i glas), Siniša Evtimov (klavijature, gitara), Vladan Drobicki (trombon).

 

 

Embryo (Njemačka)

Jedan od najoriginalnijih i najneobičnijih krautrok bendova današnjice, Embryo spaja tradicionalnu etno muziku sa sopstvenim jazz space rock stilom. U svojih 52. godine iskustva na sceni i 20 izdatih albuma, bend je proputovao svijet svirajući sa stotine različitih muzičara svih žanrova. Formirani 1969. u Minhenu u Nemačkoj, Embryo predstavlja jedan od najvažnijih njemačkih jazz-rock bendova sedamdesetih, a kritika ih opisuje i kao eklektični krautrok bend.

 

subota 30.7.2022.

Wombo Orchestra & Alma Solar (Francuska)
Veliki francuski duvački orkestar sa urbanim savremenim pristupom, eksplozijom i mješavinom izvrsnih ženskih i muških vokala. Orkestar blista na muzičkoj sceni već 20 godina sa svojom vudu afro beat muzikom. Uz veliku duvačku sekciju i marš bubnjeve, pjeva izvrsna soul pjevačica Mama J, t. i. White Negress. Sa sobom dovode još jedan sastav Alma Solar koji izvode brazilsku sambu na sebi specifičan način. To će biti praznik za uši na Zelenkovcu.

 

Milan Petrović Kvartet (Novi Sad)
MPQ svira instrumentalnu muziku, sa različitim elementima funka, bluza, svinga i svetske muzike, na osnovu kompozicija Milana Petrovića i specifičnih aranžmana poznatih muzičkih tema. Do pojave virusa, bili su jedan od najaktivnijih bendova na srpskoj blues i jazz sceni. Svirali su na mnogobrojnim festivalima u Srbiji (primer main stage Nišville jazz festivala 2016 godine) i u svim zemljama regiona, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

 

Lolita (Ljubljana)
Osnovana 1987. godine, Lolita su veterani ljubljanske jazz scene. Kroz svojih 13 albuma i više od brojnih živih nastupa i projekata, svoje jazz temelje su proširili na mnoga druga polja, posebno na rock, etno, groove i slobodnu improvizaciju. Za sebe kažu da sviraju HIEnergy turbo porno minimal sugrafree pop funky overdrive etno brootal HardGroovie NUJazz. Bend su osnovali Primož Simončić i Iztok vidmar koji su prije toga svirali u legendarnim slovenskim sastavima Srp, Quatebriga i Čao Pičke.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Autorica ANJA GERIN predstavila inkluzivnu slikovnicu za djecu na njemačkom i bosanskom jeziku