Pozdrav svim ženama svijeta: CRVENA predstavila inicijativu FEMINISTIKA

Release Date
08/03/2022

U čast Međunarodnog dana žena i dvanaestog rođendana Udruženja Crvena u Historijskom muzeju u Sarajevu predstavljena je nova inicijativa – Feministika. Druženje je upriličeno kako bi se sreli i pokušali zajedno utvrditi kako  treba i može da izgleda ženska, feministička politika danas, u ovom trenutku, u ovoj zemlji i u ovom svijetu.

Danijela Dugančić
Danijela Dugančić

 

– Okupile smo se na mjestu koje pamti našu borbenu, žensku historiju. Kroz stalnu postavku umjetnica, kao i stotine feminističkih događaja održane su na ovom mjestu u posljednjig 20 godina. Hvala Historijskom muzeju što čuva našu historiju i što nas uvijek prima širom otvrenih ruku. Hvala svima na svemu što ste uradile i radite za našu borbu. Umorile smo se, to sve znamo, a patrijarhat zajedno sa fašizmom, kapitalizmom, nacionalizmom čini se sve jači. Kao feminstikinja ne odustajem. Danas smo ovdje da budemo zajedno, da radimo, misli, osjećamo zajedno. Tako je nastala Feministika. Feminizam nije samo teorija i samo praksa, to je historija koje se sjećamo, budućnost koju analziramo, zajedništvo koje živimo i praksa koja dolazi iz kritičke misli i slobodnog duha. Ideja Feministike je da bude mjesto gdje zajedno ispitujemo te mogućnosti i njihove posljedice i zato vas pozivamo da nam se pridružite za stvaranje prostora za feminističke poglede, analize, reakcije, mišljenja i promociju feminističkih politika i ideja o urgentnim, suvremenim pitanjima. Hvala svima koje su pomogle u realzaciji svega što radi Crvena, rekla je u obraćanju Danijela Dugančić, feministkinja i aktivistkinja.

 

Feministika

Danas je puštena u rad i online stranica feministika.ba

– Za 8. mart počinjemo sa Pozdravom svim ženama svijeta i pozivom svima, u svim ljudskim obličjima, gdje god da su, da budemo zajedno, mislimo zajedno, stojimo zajedno. U tmurnim i maglovitim vremenima pred nama želimo biti mjesto na kojem se oblaci i magle razilaze, sa kojeg se jasnije može vidjeti šta nam je činiti i kako, piše na početnoj stranici.

Ukoliko želite dati svoj doprinos u ovoj početnoj fazi možete se javiti uredništvu putem e-maila: urednistvo@feministika.ba

Sretan nam 8.mart!

Nađa Sinić
Nađa Si

Feministika

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Dramska predstava ŠTO NA PODU SPAVAŠ višestruko nagrađena na 68. Sterijinom pozorju u Novom Sadu