Besplatna online kuharica NEAT bit će dostupna sutra, 29.1.2021. u 12h putem linka NaidaEats. Riječ je o kuharici koja donosi 10 zdravi recepata. NEAT dokazuje da možete donositi zdravije odluke i prilagoditi svoju ishranu bez odricanja od obroka, grickalica i slatkiša koje volite.
Iza cookbooka NEAT krije se autorica Naida Pekmezović, PR menadžerica, ali entuzijastkinja za hranu koja dijeli vlastiti kreativni način zdravijeg kuhanja.
– NEAT je prvi cookbook, idealan za sve one koji uživaju u hrani, ali koji se vole hraniti zdravo, a jednostavno i ukusno. Nadahnut će vas za isprobavanjem ukusnih recepata koji su u skladu s vašim zdravstvenim ciljevima, kaže autorica.
Naida preporučuje zamjene ili modifikacije sastojaka za sve one koji izbjegavaju određene namirnice, ali ne žrtvujući ukus. Bez obzira na to da li vas zanimaju obroci biljnog porijekla, ili zdravije verzije omiljenih jela, svi će pronaći nešto za sebe. Također, potiče čitatelje da maksimalno iskoriste namirnice, koristeći sve ostatke – čak i vodu iz konzerve slanutka ili vodu u kojoj su stajali kiseli krastavci.
Naida je s nama podijelila jedan od ukusnih recepata koje možete pronaći na ovim stranicama. Predstavljamo vam recept za Čoko čudo bez brašna i glutena.
Sastojci: 250 g čokolade za jelo i kuhanje, 120 ml kokosovog ulja, 180 g kokosovog šećera, 3 velika jajeta, 120 g kakao praha i ½ kašičice Salut soli
Čoko preliv: 200 g čokolade za jelo i kuhanje, 120 ml kokosovog mlijeka u konzervi, med po želji
Zagrijte rernu na 180°C. Otopite kokosovo ulje na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte čokoladu. Maknite s vatre i miješajte dok ne postane potpuno glatko. Dodajte ostatak sastojaka za bazu i umutite. Sipajte tijesto u kalup 20×20 cm i pecite 30 minuta.
Za preliv, zagrijte kokosovo mlijeko na umjereno jakoj vatri. Prije nego li provrije maknite s vatre, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Mutite dok ne postane potpuno glatko, a zatim prelijte kolač i hladite 1 sat na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru.
SAVJET
Kolač režite vrućim, suhim nožem kako biste postigli čiste linije.