Nova muzika iz Podmornice: Bridgebanks, Dino Mangafić, Jaddah, Hibrid…

U mjesecu aprilu, digitalni label iz Sarajeva, Podmornica neprestano radi i predstavlja novu muziku domaćih muzičara. Početkom mjeseca objavljen je Bridgebanksov novi EP od 6 pjesama pod nazivom Life in a Day EP, te singlove, Amulet koji je realizovan u suradnji gitariste Dine Mangafića i producenta Jaddaha, i Hibridov poklon gradu, San Sarajevo.

 

 

Birdgebanks – Life in a Day EP

Bridgebanks je predstavio svoje debitno izdanje Life in a Day koje sadrži 6 žanrovski bliskih pjesama vješto spojenih u jednu atmosferički koherentnu cjelinu. Prvenstveno IDM album, kroz trake se prožimaju i zvuci indietronice, downtempa, ali i energičnije, plesnije electronice. Pored samog producenta, na albumu se pojavljuju i Adnan Salihović – gitara (Life in a Day) i Magdalena Kirilova – vokali (Airport Nightshifts, Devilish Little Deeds, Modern Museum).
 

 

 

Dino Mangafić x Jaddah – Amulet 

Producent Jaddah i gitarista Dino Mangafić predstavili su single Amulet koji je osmišljen kao melodijski duel između električne gitare i različitih vrsta softsynthova. Ono što je asocijativno u smislu amuleta jeste međusobni kontrast i nadopunjavanje zvučnih boja. Zbog različitih karakteristika ovih instrumenata, pozadinski sadržaj instrumentala ostvaren je po principu Yin & Yang – jedinstva suprotnosti.
 

 

 

Hibrid – San Sarajevo

Povom dana grada Sarajeva, Hibrid je predstavio svoju novu pjesmu San Sarajevo, koja je posvećena gradu Sarajevu i u čast Kemalu Montenu. Pjesma je realizovana za kratko vrijeme – u periodu samoizolacije, te je muzika prvenstveno namjenjena bila za sestoaprilsku izložbu Was ist Walter koju je organizovao Historijsku Muzej BiH, a naknadno je od iste muzike Hibrid napravio pjesmu i odlučio je predstaviti javnosti. Pjesma je dostupna i za free download. Dizajn potpisuje Adnan Puzić, a mastering pjesme Robert Trifunović.
 

 

Osim tog, prethodnih nekoliko sedmica, svaki dan Podmornica predstavlja #OstaniKodKuce playliste koje u saradnji sa drugim muzičarima, umjetnicima i prijateljima kreira za slušanje, u kojima možete uživati i osvježiti svoj muzički repertoar. Playliste su dostupne na Youtube i Spotify, a mogu se pratiti i putem Podmornica Facebook i Instagram profila.

 

Podmornica je sarajevska online izdavačke kuća, koja već drugu godinu promoviše domaće nezavisne i eksperimentalne muzičare. Podmornica je poznata kao podetiketa Submarine Vibes, te ovom prilikom poziva i sve koji nisu da preslušaju njihova izdanja objavljena u prethodnih par mjeseci kao što su albumi Hibrid,etc. i Kosmo i Kvitera, te V.A. kompilacija Ispod Povrsine uz 13 domaćih muzičara. Naredno što slijedi jeste lo-fi album Zlatana Hadžifejzovića, koji će biti objavljen 14. aprila.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
SKUNK ANANSIE predstavio prvi singl i videospot nakon tri godine