Nova muzika iz Podmornice: Bridgebanks, Dino Mangafić, Jaddah, Hibrid…

U mjesecu aprilu, digitalni label iz Sarajeva, Podmornica neprestano radi i predstavlja novu muziku domaćih muzičara. Početkom mjeseca objavljen je Bridgebanksov novi EP od 6 pjesama pod nazivom Life in a Day EP, te singlove, Amulet koji je realizovan u suradnji gitariste Dine Mangafića i producenta Jaddaha, i Hibridov poklon gradu, San Sarajevo.

 

 

Birdgebanks – Life in a Day EP

Bridgebanks je predstavio svoje debitno izdanje Life in a Day koje sadrži 6 žanrovski bliskih pjesama vješto spojenih u jednu atmosferički koherentnu cjelinu. Prvenstveno IDM album, kroz trake se prožimaju i zvuci indietronice, downtempa, ali i energičnije, plesnije electronice. Pored samog producenta, na albumu se pojavljuju i Adnan Salihović – gitara (Life in a Day) i Magdalena Kirilova – vokali (Airport Nightshifts, Devilish Little Deeds, Modern Museum).
 

 

 

Dino Mangafić x Jaddah – Amulet 

Producent Jaddah i gitarista Dino Mangafić predstavili su single Amulet koji je osmišljen kao melodijski duel između električne gitare i različitih vrsta softsynthova. Ono što je asocijativno u smislu amuleta jeste međusobni kontrast i nadopunjavanje zvučnih boja. Zbog različitih karakteristika ovih instrumenata, pozadinski sadržaj instrumentala ostvaren je po principu Yin & Yang – jedinstva suprotnosti.
 

 

 

Hibrid – San Sarajevo

Povom dana grada Sarajeva, Hibrid je predstavio svoju novu pjesmu San Sarajevo, koja je posvećena gradu Sarajevu i u čast Kemalu Montenu. Pjesma je realizovana za kratko vrijeme – u periodu samoizolacije, te je muzika prvenstveno namjenjena bila za sestoaprilsku izložbu Was ist Walter koju je organizovao Historijsku Muzej BiH, a naknadno je od iste muzike Hibrid napravio pjesmu i odlučio je predstaviti javnosti. Pjesma je dostupna i za free download. Dizajn potpisuje Adnan Puzić, a mastering pjesme Robert Trifunović.
 

 

Osim tog, prethodnih nekoliko sedmica, svaki dan Podmornica predstavlja #OstaniKodKuce playliste koje u saradnji sa drugim muzičarima, umjetnicima i prijateljima kreira za slušanje, u kojima možete uživati i osvježiti svoj muzički repertoar. Playliste su dostupne na Youtube i Spotify, a mogu se pratiti i putem Podmornica Facebook i Instagram profila.

 

Podmornica je sarajevska online izdavačke kuća, koja već drugu godinu promoviše domaće nezavisne i eksperimentalne muzičare. Podmornica je poznata kao podetiketa Submarine Vibes, te ovom prilikom poziva i sve koji nisu da preslušaju njihova izdanja objavljena u prethodnih par mjeseci kao što su albumi Hibrid,etc. i Kosmo i Kvitera, te V.A. kompilacija Ispod Povrsine uz 13 domaćih muzičara. Naredno što slijedi jeste lo-fi album Zlatana Hadžifejzovića, koji će biti objavljen 14. aprila.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otvaranje izložbe fotografija MIRRORS OF ME / OGLEDALA MENE Zorana Milišića