Kim Gordon, Festival Music Unlimited, Wels, 2013

Petra Cvelbar: U ženskim rukama

Slovenska fotografkinja Petra Cvelbar jedna je od rijetkih žena u dominantno muškom fotografskom poslu, a svoj ciklus V ženskih rokah (U ženskim rukama) posvetila je muzici koju voli i umjetnicama koje rado sluša, piše Nomad.

 

Fotografije ovog ciklusa predstavljaju umjetnice na scenama evropskih festivala na kojima je Petra fotografirala brojne koncerte i umjetnike a ovom izložbom nema cilj otvarati pitanja vezana za rodnu zastupljenost i ravnopravnost žena u muzici, niti govoriti o spolnim ulogama u muzici već naprosto skrenuti pažnju na drugačiji, ženski pristup muzičkoj interpretaciji.

 

Matana Roberts, New York Winter Jazz Fest, 2011
Matana Roberts, New York Winter Jazz Fest, 2011

 

Na pitanje šta je privlači jazz fotografiji, odgovara: “jazz muzika” i pojašnjava kako joj muzika ulijeva snagu, energiju i optimizam. Od prve samostalne izložbe My Favorite Guitarists 2008. godine izlaže na grupnim i samostalnim izložbama. Radovi Petre Cvelbar na različitim su omotima albuma, u muzičkim magazinima i na web portalima. Osim fotografijom bavi se i grafičkim dizajnom a umjetnička je direktorica slovenačkog izdanja magazina Cosmopolitan.

 

Izložbom U ženskim rukama prvi put se predstavila u Austriji 2014. godine, dok će njena istoimena izložba u Ljubljani biti otvorena sutra u okviru 59. Jazz festivala Ljubljana, u Maloj galeriji Cankarjevog doma. Moći će se pogledati do kraja augusta.

 

Joëlle Léandre & Elisabeth Harnik, Artacts, St. Johann, 2016
Joëlle Léandre & Elisabeth Harnik, Artacts, St. Johann, 2016
Eve Risser, Jazz em Agosto, Lisbon, 2016
Eve Risser, Jazz em Agosto, Lisbon, 2016
Kaja Draksler & Susana Santos Silva, Jazz festival Ljubljana, 2013
Kaja Draksler & Susana Santos Silva, Jazz festival Ljubljana, 2013

preuzeto sa portala Nomad.ba

naslovna fotografija_Kim Gordon, Festival Music Unlimited, Wels, 2013. by Petra Cvelbar

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Uskoro nova predstava: Koprodukcijska saradnja HNK Mostar i SARTR-a