ODRŽAN 5. VUČKO TRAIL: Nastupilo 642 takmičara, najbrži na 61 km Eldin Hodžić i Miluša Bošković

Datum objave
21/06/2021
fotografije
Jadran Čilić

Peti po redu Vučko Trail održan je protekle subote, 19. juna na Bjelašnici.  Na startnu liniju u Babinom dolu, stalo je čak 642 takmičara iz 23 zemlje svijeta koji su se borili za plasman na tri staze, različitih dužina i težina.

Pobjednici najteže i najizazovnije, Crvene staze, duge 61 kilometar, u muškoj i ženskoj konkurenciji bili su Eldin Hodžić iz Hrvatske i Miluša Bošković iz Crne gore. Njima je za ovu dužinu i 3.700 m visinske razlike koja se morala savladati trebalo 7 sati i 55 minuta, odnosno 9 sati i 43 minute. Miluša Bošković je i do sada držala rekord Crvene staze za žene, a ove godine, na značajno težoj stazi od prethodnih izdanja trke, svoj je rezultat popravila za skoro pola sata.

Za izlazak na Crvenu stazu usudilo se 73 najhrabrijih, a vodila ih je preko Bjelašnice, do sela Lukomir, duboko u kanjon Rakitnice, na greben Visočice, te preko Umoljana, nazad na Bjelašnicu. Vodeći preko dvije planine i kroz dvije opštine, Trnovo u Bosni i Konjic u Hercegovini, Crvena staza je simbolički spojila ove dvije regije, a trkačima je pored vrhunskog adrenalinskog iskustva, pružila i pogled na nevjerovatne krajolike naše zemlje.

Atraktivna Plava staza, duga 37 kilometara, sa 1.800 m visinske razlike, okupila je 186 takmičara, a vodila ih je od Babinog dola, preko Dugog polja do Lukomira i nazad kroz Studeni potok i sela Umoljane, Elezoviće i Lukavac do cilja. Najbrži na plavoj stazi bili su Jasmin Pajević i Alma Alijagić.

Najkraća, Zelena staza, duga 13 kilometara sa 610 metara visinske razlike, okupila je i najviše takmičara, njih nešto više od 380. Prilagođena i rekreativcima, dala je priliku da se u trailu okušaju oni kojima je ovo prvi susret sa trčanjem u prirodi, ali i sjajan poligon za pokazivanje forme za iskusne trkače koji preferiraju kraće i brže discipline. Pobjedu su odnijeli Zana Ibrić i poznati bh trkač Džemo Jašarević koji je postavio i rekord staze sa vremenom 1:06:43.

Organizacija i realizacija Vučko Traila, okupila je na jednom mjestu kako brojne trkače, tako i preko stotinu volontera i entuzijasta koji su u danima pred održavanje i na sam dan trke bili zaduženi da sve prođe uspješno, te da budu na usluzi takmičarima.

Za sigurnost učesnika pored volontera i redara, bili su zaduženi pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Gorska služba spašavanja – Stanica Trebević i Hitna pomoć Kantona Sarajevo, a projekat su podržale brojne institucije i kompanije, koje su prepoznale Vučko Trail kao uspješan brend koji pored takmičarskog karaktera predstavlja i platformu za promociju turističkih ljepota ovog kraja Bosne i Hercegovine.

 

Lista prvoplasiranih:

 Trka na 13 km – Zelena staza – ženska konkurencija

 1. Zana Ibrić, Alfa Energy, BIH
 2. Emina Begić, BIH
 3. Jasmina Sinanović, Skakavac Trail/BURT, BIH

Trka na 13 km – Zelena staza – muška konkurencija  

 1. Džemal Jašarević, BIH
 2. Sanel Uzunović, Infobip, BIH
 3. Adis Smajilović, BBI Run Team, BIH

 Trka na 35 km – Plava staza – ženska konkurencija

 1. Alma Alijagić, BIH
 2. Zoe Hamel, Sanus Motus Mostar, BIH
 3. Amila Štaljo, Skakavac Trail, BIH

 Trka na 35 km – Plava staza – muška konkurencija  

 1. Jasmin Pajević, Kilpi – Bracom, BIH
 2. Marin Koceić, CRO
 3. Mirnes Delić, BIH

 Trka na 61 km – Crvena staza – ženska konkurencija

 1. Miluša Bošković. TK Kotor, MNE
 2. Naida Avdić, Skakavac Trail, BIH
 3. Zrinka Deur Šarić, HPD Mosor – Sikire, CRO

 Trka na 61 km – Crvena staza  – muška konkurencija 

 1. Eldin Hodžić, SRK Alba / SportBox, CRO
 2. Ivan Leženić, HPD Prenj 1933, BIH
 3. Daniel Krstulović Opara, HPD Mosor – Sikire, CRO

 Svi rezultati: www.vuckotrail.ba

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Banksy se vratio sa novom porukom o korona virusu