Posjetili smo ART klub u Hadžićima: Ljubav je ipak dovoljna!

Datum objave
21/07/2016
tekst i foto
Ivana Belančić

U potrazi za novim urbanim centrima kulture, skoro da je postalo pravilo (na žalost našu, a radost njihovu!) da ih pronalazimo udaljenim od strogog centra Sarajeva. Ovaj put nismo išli daleko, nekih 15 km. Put nas je odveo u Hadžiće, u baštu kafića poetičnog imena Art.

Prije četrnaest godina, u malom naselju nadomak Sarajeva, otvorena je mala „kulturna oaza“, mjesto koje je imalo samo jednu namjeru – podići kulturni nivo sredine na jedan viši nivo.

Uvijek sam imao ideju da napravim nešto drugačije ovdje, da odudara od sredine kako izgledom, tako i izborom muzike, otkrio nam je u razgovoru Jasmin Alađuz, vlasnik kafića Art.

Svaki početak je težak, a kada je taj početak još u sredini od koje odskače, onda je naročito teško. Gdje je turbo-folk glavni „žanr“ muzike, malo mjesto rock ‘n’ rolla, metala ili jazza itekako se moralo probiti i pridobiti publiku.

Kada smo mi izlazili, Sarajevo je bilo mjesto rock’n’rolla, jazza, rocka, metala, mjesto dobre muzike. Stage-ovi Zetre, Doma Mladih Skenderije bili su rezervisani za najveća strana ali i domaća imena, danas u njima gostuju turbo-folk zvijezde, u samom centru grada niču turbo-folkklubovi. Ono što me zgrožava jeste što imaju veliku podršku mladih ljudi. S druge strane me raduje što ima mali broj ljudi okrenutih urbanoj kulturi i što, uprkos svemu, ima mjesta koje promovišu ono što se i mi trudimo promovisati, kaže Jasmin.

 

Reakcije su bile podijeljenje, nekada pozitivne, a nekada negativne, no Art je ustrajao i na kraju opstao. Pored toga što možete u njemu sjediti, popiti piće i uživati u dobroj muzici, tu su i umjetnička djela lokalnih umjetnika, čije radove vlasnik ponosno ističe. Art je „mjesto borbe“ protiv neukusa i šunda. U početku je bilo nevjerice, uspona i padova, ali danas je tu već ustaljena ekipa redovnih gostiju, poklonika dobre muzike i live svirke, koji su ovaj hrabar potez i podržali.

U Artu se skoro pa svakodnevno održavaju live svirke, gdje je ulaz besplatan, pa je ovo mjesto, nastalo iz ljubavi prema dobroj muzici i želje da se podrže mladi, i možemo slobodno reći i finansijska avantura. Ono na šta je ekipa Arta posebno ponosna je njihova uloga u New Wave Festu – naročito jer se takmičarski dio odvija baš u Artu, a ulaz na live svirke je također besplatan. Iako uživaju podršku umjetnika (od izvođača poput Ede Maajke i Frenkija, pa do street artista, grafitera…) podrška lokalne uprave prema ovom mjestu urbane kulture je nažalost izostala.

Prepreka ima, poput one da se program mora održati i završiti do 11h, ali o premještanju same lokacije kafića nema govora. Jednostavno, to je tako, ali mi se trudimo da „probleme“ smanjimo i da završimo program u razumnije vrijeme, te da ne remetimo red i mir, ističe Jasmin.

Planovi za budućnost su im ambiciozni budući da uključuju pokretanje metal festa. Također, u planu su i dvije do tri svirke mjesečno, kao pripreme za New Wave Fest, stoga, ako želite nešto novo i drugačije, schundfree, Art je svakako mjesto koje trebate posjetiti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Banja Luka, a ne Banjaluka