Posjetili smo ART klub u Hadžićima: Ljubav je ipak dovoljna!

U potrazi za novim urbanim centrima kulture, skoro da je postalo pravilo (na žalost našu, a radost njihovu!) da ih pronalazimo udaljenim od strogog centra Sarajeva. Ovaj put nismo išli daleko, nekih 15 km. Put nas je odveo u Hadžiće, u baštu kafića poetičnog imena Art.

 

Prije četrnaest godina, u malom naselju nadomak Sarajeva, otvorena je mala „kulturna oaza“, mjesto koje je imalo samo jednu namjeru – podići kulturni nivo sredine na jedan viši nivo.

 

Uvijek sam imao ideju da napravim nešto drugačije ovdje, da odudara od sredine kako izgledom, tako i izborom muzike, otkrio nam je u razgovoru Jasmin Alađuz, vlasnik kafića Art.

 

art hadžići (4)

 

Svaki početak je težak, a kada je taj početak još u sredini od koje odskače, onda je naročito teško. Gdje je turbo-folk glavni „žanr“ muzike, malo mjesto rock ‘n’ rolla, metala ili jazza itekako se moralo probiti i pridobiti publiku.

 

Kada smo mi izlazili, Sarajevo je bilo mjesto rock’n’rolla, jazza, rocka, metala, mjesto dobre muzike. Stage-ovi Zetre, Doma Mladih Skenderije bili su rezervisani za najveća strana ali i domaća imena, danas u njima gostuju turbo-folk zvijezde, u samom centru grada niču turbo-folkklubovi. Ono što me zgrožava jeste što imaju veliku podršku mladih ljudi. S druge strane me raduje što ima mali broj ljudi okrenutih urbanoj kulturi i što, uprkos svemu, ima mjesta koje promovišu ono što se i mi trudimo promovisati, kaže Jasmin.

 

art hadžići (18)

 

Reakcije su bile podijeljenje, nekada pozitivne, a nekada negativne, no Art je ustrajao i na kraju opstao. Pored toga što možete u njemu sjediti, popiti piće i uživati u dobroj muzici, tu su i umjetnička djela lokalnih umjetnika, čije radove vlasnik ponosno ističe. Art je „mjesto borbe“ protiv neukusa i šunda. U početku je bilo nevjerice, uspona i padova, ali danas je tu već ustaljena ekipa redovnih gostiju, poklonika dobre muzike i live svirke, koji su ovaj hrabar potez i podržali.

 

U Artu se skoro pa svakodnevno održavaju live svirke, gdje je ulaz besplatan, pa je ovo mjesto, nastalo iz ljubavi prema dobroj muzici i želje da se podrže mladi, i možemo slobodno reći i finansijska avantura. Ono na šta je ekipa Arta posebno ponosna je njihova uloga u New Wave Festu – naročito jer se takmičarski dio odvija baš u Artu, a ulaz na live svirke je također besplatan. Iako uživaju podršku umjetnika (od izvođača poput Ede Maajke i Frenkija, pa do street artista, grafitera…) podrška lokalne uprave prema ovom mjestu urbane kulture je nažalost izostala.

 

Prepreka ima, poput one da se program mora održati i završiti do 11h, ali o premještanju same lokacije kafića nema govora. Jednostavno, to je tako, ali mi se trudimo da „probleme“ smanjimo i da završimo program u razumnije vrijeme, te da ne remetimo red i mir, ističe Jasmin.

 

Planovi za budućnost su im ambiciozni budući da uključuju pokretanje metal festa. Također, u planu su i dvije do tri svirke mjesečno, kao pripreme za New Wave Fest, stoga, ako želite nešto novo i drugačije, schundfree, Art je svakako mjesto koje trebate posjetiti.

 

art hadžići (2) art hadžići (3) art hadžići (5) art hadžići (7) art hadžići (9) art hadžići (10) art hadžići (11) art hadžići (13) art hadžići (15) art hadžići (17)art hadžići (16)art hadžići (25) art hadžići (21) art hadžići (22) art hadžići (23) art hadžići (27) art hadžići (28) art hadžići (30) art hadžići (33) art hadžići (35) art hadžići (37) art hadžići (38) art hadžići (39) art hadžići (29) art hadžići (42) art hadžići (43) art hadžići (47)

 

piše i foto_Ivana Belančić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
ONE-NIGHT STAND STORIES by Damir Prljača