Predstava JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO ponovo na sceni SARTRa

Datum objave
28/03/2022

U okviru  jubileja kojim obilježava 30. godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, sa zadovoljstvom, možemo najaviti predstavu Jedvanosimsoboakalomistobo koja će biti izvedena 28. marta na sceni SARTR-a sa početkom u 20:00 sati.

Predstava je nastala je prema tekstovima Aleša Kurta i Nejre Babić, a u režiji Aleša Kurta. Igraju: Maja Salkić, Belma Lizde, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić, Nikolina Vujić.

– Pisati tekst o  stanju u državi u kojoj  već svi o tome pričaju, čitaju, pišu kolumne, raspravljaju, polemišu, svađaju se, šute, vrište, protestuju, odustaju od protesta,  ubacivanje je mozga u bubanj veš mašine. Tema o kojima bi se moglo pisati je milon, apsurdnih situacija još više. Najzanimljiviji dio čitavog procesa prije pisanja je samo istraživanje, jer je to dovelo do nekih scena koje moja mašta nikada ne bi mogla ni izmisliti. Od Izvještaja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice „o odlivanju pameti i ogromnom finansijskom resursu koje iseljeništvo predstavlja za razvoj domovine“ do ispovijesti žene koja je nakon poroda iz bolnice otpuštena kao muško, pa sve do spiska zvaničnih zanimanja u Bosni i Hercegovini na kojoj se nalazi i Direktor službe drugdje nerazvrstan, kaže Neira Babić.

I ističe kako je sreća u svemu tome što nije pisala sama tekst, nego zajedno sa rediteljem Alešom Kurtom, koji je davao ideje i smjernice snalaženja u ludilu tema kojima bi se mogli baviti.

– Krenuli smo od pokušaja definisanja toga ko smo zapravo, da bi prešli na postratni period i beskonačnu tranziciju i došli u sadašnjost u kojoj dosta vremena provodimo na šalterima, nezaposleni i umorni čekajući da nam padnu avioni sa neba kako bi pobjegli iz domovine. Jer istina je da je vrlo često jedva nosimo sebe a kamo li situaciju u kojoj se nalazimo.  Ali ne možemo svi ni otići. Onima koji ostaju, čestitamo na postojanju, kaže Nejra Babić.

– Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg.  Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo.  Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može, ističe Aleš Kurt.

Cijena ulaznica iznosi 10KM, a rezervacije se mogu izvršiti radnim danima od 10 do 14h  pozivom na broj  033 664 070 Omogućen je popust za studente i penzionere.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nevjerovatne podvodne fotografije izgledaju kao barokna umjetnost