Objavljena knjiga SEVDAH Damira Imamovića

Release Date
23/07/2016

Od ponedeljka, 25. jula 2016. godine u svim boljim knjižarama u BiH naći će se prva knjiga muzičara Damira Imamovića po imenu Sevdah. Radi se o prvoj knjizi o žanru sevdaha iz pera jednog od izvođača ove umjetnosti. Izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice ovim nastavlja ediciju posvećenu najvažnijim kulturno-historijskim fenomenima BiH. Knjigu urednički potpisuju Muamer Spahić i Selvedin Avdić dok je izuzetan dizajn uobličio Kenan Zekić. Knjiga se uskoro očekuje i na engleskom jeziku.

Damir-Imamovic-at-Womex2015-by-Andrew-Cronshaw

Knjiga Sevdah Damira Imamovića studija je o sevdahu, njegovoj historiji, turbulencijama i obratima koji su doveli do onoga što danas zovemo žanrom okupljenim oko pjesama po imenu ‘sevdalinke’.

Sevdah donosi pregršt iznenađujućih činjenica i priča sa uzbudljivog sevdalijskog puta. Mnoge od njih po prvi put će biti objavljene na ovim stranicama. Važan doprinos sastoji se i u pokušaju da se iznađe alternativa estradnom svođenju sevdaha na repertoar ‘tužnih pjesama’, ali i akademskom cjepkanju žanra na njegove elemente koji se tematiziraju često van njihove međusobne veze: poezija, muzika, socijalni kontekst.

To je knjiga jednog izvođača kojeg interesuje njegov zanat i njegova historija, ali koji gleda u budućnost i traži nove puteve za svoju umjetnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.