Objavljena knjiga SEVDAH Damira Imamovića

Datum objave
23/07/2016

Od ponedeljka, 25. jula 2016. godine u svim boljim knjižarama u BiH naći će se prva knjiga muzičara Damira Imamovića po imenu Sevdah. Radi se o prvoj knjizi o žanru sevdaha iz pera jednog od izvođača ove umjetnosti. Izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice ovim nastavlja ediciju posvećenu najvažnijim kulturno-historijskim fenomenima BiH. Knjigu urednički potpisuju Muamer Spahić i Selvedin Avdić dok je izuzetan dizajn uobličio Kenan Zekić. Knjiga se uskoro očekuje i na engleskom jeziku.

Damir-Imamovic-at-Womex2015-by-Andrew-Cronshaw

Knjiga Sevdah Damira Imamovića studija je o sevdahu, njegovoj historiji, turbulencijama i obratima koji su doveli do onoga što danas zovemo žanrom okupljenim oko pjesama po imenu ‘sevdalinke’.

Sevdah donosi pregršt iznenađujućih činjenica i priča sa uzbudljivog sevdalijskog puta. Mnoge od njih po prvi put će biti objavljene na ovim stranicama. Važan doprinos sastoji se i u pokušaju da se iznađe alternativa estradnom svođenju sevdaha na repertoar ‘tužnih pjesama’, ali i akademskom cjepkanju žanra na njegove elemente koji se tematiziraju često van njihove međusobne veze: poezija, muzika, socijalni kontekst.

To je knjiga jednog izvođača kojeg interesuje njegov zanat i njegova historija, ali koji gleda u budućnost i traži nove puteve za svoju umjetnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
‘Prošetajte’ sarajevskim ulicama sa fotografom Jimom Marshallom